Gastvrije publieksruimte met veel lichtinval

29 augustus 2016
Het nieuwe Stadskantoor Utrecht is een stijlvolle, witte blikvanger aan de westkant van het Utrechtse Centraal Station. Het gebouw is vervlochten met het station, een drukke reis- en ontmoetingsplaats voor 285.000 mensen per dag. Het heeft een open uitstraling, is flexibel in te richten en het is snel gebouwd met minimale overlast.

De uitdaging
Stadskantoor Utrecht is hét verzamelpunt voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten. De uitdaging was om een prettige sfeer te realiseren voor maar liefst 65.000 m2 vloeroppervlakte en 2500 werkplekken, en bovendien volledig volgens Het Nieuwe Werken, met flexibele werkplekken en optimale interactie. Een gebouw dat de veranderende rol van de gemeente ondersteunt en bijdraagt aan de ontwikkeling van het westelijk deel van de stad.

De aanpak
Het kantoor is ontworpen voor werknemers én bezoekers; duurzaam en publieksvriendelijk. Dat vraagt om een draagconstructie die de publieke dienstverlening optimaal toegankelijk maakt en flexibel genoeg is om ruimtes aan te passen. Bovendien was een aanpak vereist die paste bij de logistiek complexe locatie; de tienduizenden reizigers die dagelijks passeren moesten zo min en zo kort mogelijk bouwoverlast ondervinden. Bij al deze eisen hebben de vloeren van VBI en de prefab bouwmethode een sleutelrol gespeeld.

Open werkruimtes met veel lichtinval
Dankzij de grote vloeroverspanningen van 15 meter zijn er grote open werkruimtes die – afhankelijk van behoeftes in de toekomst – anders kunnen worden gebruikt; daardoor leveren de vloeren een belangrijke bijdrage aan de lange economische levensduur van het gebouw. De open werkruimtes en de brede open ruimte tussen de torens zorgen voor veel lichtinval. Dit was een belangrijke wens van de gebruikers en draagt bij aan een optimale productieve sfeer en publieksvriendelijkheid. De grote open vloeroppervlakten vergroten bovendien het werkplezier doordat mensen elkaar makkelijk kunnen zien en ontmoeten.

Snel gebouwd in hartje Utrecht
De voordelen van prefab bouw zorgden voor een grotere bouwsnelheid, een kortere bouwtijd en dus minder overlast voor de omgeving. De kanaalplaatvloeren van VBI werkten kostenbeheersend en ook een lager hijsgewicht – en daarmee een lager gebouwgewicht – bleek een extra voordeel. In totaal zijn ruim 50.000 m2 vloeren geleverd die zijn toegepast op 25 vloerniveaus; twee in de onderbouw, een begane grondniveau en 22 in de opbouw. Op deze binnenstedelijke locatie en bij deze projecthoogte (92 meter!) lag de gemiddelde leversnelheid op bijna 1000 m2 per week. Op al deze werkvloeren staan balies met hetzelfde plug-and-play-systeem, waardoor alle verdiepingen maximaal flexibel te gebruiken zijn.

Flexibel en duurzaam in gebruik
Op de publieksvloeren staat gastvrijheid centraal: bezoekers en werknemers kunnen zich flexibel over de werkvloeren bewegen. Beveiliging is aanwezig maar weinig zichtbaar, wat zorgt voor een vriendelijk en laagdrempelig karakter. Dit blijkt uit het kleine aantal incidenten en uit het feit dat veel mensen de sfeer in de publiekshal zeer prettig vinden. Dankzij de kanaalplaatvloeren kan het gebouw dynamisch worden gebruikt; de dienstverlening kan moeiteloos groeien en krimpen al naar gelang de wensen. Dit maakt het Stadskantoor toekomstbestendig en geeft het een hoog duurzaam karakter. Het kan als een stadswarenhuis meebewegen met drukke zomer- of eindejaarperiodes en past daarmee perfect bij de schaalsprong die Utrecht momenteel maakt naar een zelfbewuste ambitieuze stad.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan