Gevel op basis van excelbestand

20 juli 2016
Met een grote privacywens midden in het Belgische Veldegem krijgt de gevel vanzelfsprekend een prominente rol. Grote raampartijen zijn immers uit den boze. Architecten Dries Vens en Maarten Vanbelle gingen met deze wens aan de slag en vonden een creatieve oplossing vanuit een onverwachte hoek. Japanse behangpatronen dienden als inspiratie voor de gevel van deze woning. Een Excelbestand hielp de aannemer met de uitvoering.

Er werden behoorlijk hoge eisen gesteld door de toekomstige bewoners. Met name de wens tot zo min mogelijk inkijk was een hele uitdaging tussen de bebouwing waar de nieuwe woning zou komen te staan. De bewoners wilden echter ook hun droom van een gezin met vier kinderen in dit huis kunnen verwezenlijken. Dat, plus een krap budget, maakte het project voor de architecten niet bepaald gemakkelijk.

Privacy
Om aan de privacywens van de bewoners te voldoen, is gekozen voor een beperkt aantal ramen. Op de begane grond zijn een paar in de gevel verzonken raampartijen te vinden. Aan de zuidwestzijde van het huis is ruimte gecreëerd voor een groter lasoppervlak met toegang tot de tuin. Op de eerste verdieping bevinden zich kleine raampjes, zodat er niet naar binnen gekeken kan worden. Voor de bewoners functioneren deze ramen als kleine omlijstingen van het uitzicht. Om boven toch daglicht binnen te krijgen, is een speciale dakconstructie gemaakt. Er zijn twee metalen liggers geplaatst waar A-frames op gelast zijn. Deze zijn afgewerkt met sandwichpanelen. In de open zijkanten is beglazing geplaatst, zodat ze elk uitzicht bieden op een ander punt van het kompas. Zo verandert het invallende zonlicht voortdurend.

Japans behangpatroon
Door het beperkte aantal ramen bepaalt de gevel het aanzicht van de woning. Hier moest dus iets speciaals mee gedaan worden. De architecten werden bij het ontwerp van de gevel geïnspireerd door een Japans behangpatroon met schilderachtige vlekken. Het idee ontstond om het patroon door middel van reliëf in de gevel te verwerken. Om dit patroon in de gevel te verwezenlijken, is het patroon uitgewerkt in een Excelbestand.

Hierin werd aangegeven welke bakstenen in welke rij moesten uitsteken en welke niet. De aannemer heeft de stenen vervolgens volgens deze instructies gemetseld, zodat het gewenste patroon werkelijkheid werd. Het patroon zorgt voor een expressieve geveltextuur. Het is de bedoeling dat de vlakke gevelbakstenen in de loop der tijd een laagje patina over zich heen krijgen. In combinatie met de uitstekende bakstenen wordt de gelijkenis met een Japans behangpatroon dan nog beter zichtbaar. Het kleurenpalet van de gevel wordt afgemaakt door omrandingen van cortenstaal bij de kozijnopeningen en kozijnen van afzelia.

Droomhuis
Naast de sterke privacywens, hadden de bewoners ook de wens om met een gezin met vier kinderen in het huis te kunnen wonen. Om het huis toekomstbestendig te maken, is de interne indeling van het huis flexibel gemaakt. De entree van het huis bevindt zich onder grondniveau. Hierdoor bestaat dit deel van het huis uit drie verdiepingen. De rest van het huis bestaat uit twee verdiepingen met open ruimtes. Er zijn twee trappen die deze verdiepingen met elkaar verbinden, zodat je rond kunt lopen in het huis. Beneden is de keuken en een zithoek. Boven kunnen, afhankelijk van de wensen van de bewoners, flexibele slaapkamers, een werkkamer, een speelkamer of bijvoorbeeld opslagruimte gecreëerd worden. Zo hebben de bewoners de vrijheid om het huis aan te passen op hun woonsituatie. Tot slot sluit deze flexibiliteit ook aan bij het budget van de bewoners. Afhankelijk van de financiële ruimte kunnen ze extra ruimtes creëren en de indeling aanpassen.

Woning, Veldegem België
Opdrachtgever:
Particulier
Architect:
Atelier Vens Vanbelle, Gent (BE)
Gevelbakstenen:
Etna vormbak waalformaat – Wienerberger Erlecom
Oplevering:
2010

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan