St Caecilia: een brede school met ruime lokalen

21 juni 2016
In een uitbreidingsgebied van Berkel-Enschot is voor basisschool St Caecilia een nieuw gebouw gerealiseerd. De nieuwbouwplannen waren aanleiding om meteen de functies van het gebouw te verruimen en praktische zaken te heroverwegen. Zo werd gekozen voor heterogeen vinyl vloerbekleding van Tarkett met het oog op groter gemak en lagere kosten van onderhoud.

De basisschool St Caecilia in Berkel-Enschot liep tegen zijn capaciteitsgrenzen aan. Omdat in de wijk nieuwbouw werd gepleegd, besloot de directie meteen een groter gebouw te laten realiseren. Het nieuwe schoolgebouw zou onderdak gaan bieden aan een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gymzaal. Tevens is in het gebouw een GGD ondergebracht. Architect Geert Timmermans (Povše & Timmermans architecten) ontwierp de nieuwbouw.

Pannen
In lijn met het beeldkwaliteitplan voor de uitbreiding moest het schoolgebouw passen in de dorpse omgeving. Het gebouw diende bijvoorbeeld een pannendak te hebben, zoals de overige gebouwen in de buurt. De schooldirectie wilde uit een combinatie van budget- en ruimteoverwegingen geen schuine kapconstructie maar een plat dak. De architect bood een oplossing, waarmee de gemeente akkoord is gegaan.

Timmermans liet zich voor het gebouwontwerp inspireren door de Amsterdamse School. De gevels zijn opgetrokken uit rood baksteen met accenten in een donkerder tint baksteen en voorzien van robuuste witte kozijnen. In dit ontwerp paste de verticale toepassing van donkere pannen. De gemeentelijke architect accepteerde dit als voldoende passend in het plan.

Ruime lokalen
De school stelde het standaard programma van eisen, aangevuld met een aantal eigen eisen, legt schooldirecteur Theo van Tilburg uit. Zo wilde de school ruimere lokalen dan gebruikelijk. Het aantal leerlingen per klas is weliswaar minder dan voorheen, toch is er tegenwoordig meer ruimte nodig. “Kinderen zijn beweeglijker geworden en het onderwijs is gevarieerder”, legt Van Tilburg uit. “Er is een grotere differentiatie in plekken: naast het klassikaal onderwijs is er ruimte nodig voor stilteplekken, werktafels voor groepjes en dergelijke.”

“Sommige scholen brengen die functies onder op de gangen”, gaat hij verder, “Bij ons gebeurt er nog steeds veel in het lokaal. Dat betekent dat wij lokalen hebben van 61 tot 68 vierkante meter. De architect heeft op effeciënte wijze de grote lokalen kunnen combineren met nevenruimtes en verkeerszones.” Timmermans heeft de functies van het gebouw op ingenieuze wijze in een compacte bouwmassa weten in te passen. De brede school heeft nu een oppervlak van circa 2.800 vierkante meter en ontvangt circa 340 leerlingen.

Onderhoud
De verhuizing van de school naar nieuwbouw was ook het moment om de vloerbekleding te heroverwegen, aldus Van Tilburg. In verband met het dagelijks onderhoud en eventuele ongelukjes besloot de school een harde vloerbekleding te verkiezen boven zachte vloerbedekking. De keuze viel op Acczent Excellence 80, een heterogeen vinyl van Tarkett, die zich makkelijk laat reinigen door de TopClean XP oppervlaktebehandeling.

“Zoals in veel scholen lag in ons oude gebouw linoleum’, zegt Van Tilburg. “Maar onze ervaring is dat dat om het jaar opnieuw in de was moet worden gezet. Dat sparen we nu uit. Bovendien moet, als je een vloer goed in de was wilt laten zetten, de hele ruimte leeg worden gehaald. In de praktijk loopt dan het personeel met de tafels en stoelen te sjouwen. Ook die manuren sparen we nu uit met de vinylvloer.” Niet onbelangrijk voor de school: Acczent Excellence 80 is ftalaat-vrij.

In overleg met de architect heeft de school verschillende dessins geselecteerd. Zo is een plankendessin gekozen voor een huiselijke uitstraling in het kinderdagverbijf. In de schoollokalen ligt Acczent Excellence 80 in een fijn streepdessin en in de vergaderruimtes is een breder streeppatroon toegepast.

Tand des tijds
De keuze voor heterogeen vinyl kwam niet helemaal uit de lucht vallen: de school had enige ervaring met een oudere uitvoering van het materiaal. “Er lag een stukje in het oude gebouw”, vertelt de schooldirecteur, “Dat na veertig jaar esthetisch niet zo mooi meer was, maar in technische zin de tand des tijds goed had doorstaan.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Tarkett BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan