Ventilatiesysteem E+

16 juni 2016
Energiezuinig ventileren en verwarmen hand in hand

Ventilatiesysteem E+ combineert ventilatie-unit met warmtepomp in Bijna Energieneutrale woning Sinaai (met video)
Met de Renson E+ndura wordt vraag gestuurde ventilatie en verwarming intelligent geïntegreerd in één toestel. De afgezogen ventilatielucht wordt via lucht/water-warmtepomptechnologie gerecupereerd voor de bereiding van sanitair warm water en ruimteverwarming. In Sinaai leverde dat een BEN-woning op met zowel ventilatie als verwarming individueel geregeld per kamer.
Enkel ventileren en verwarmen waar en wanneer nodig
Pieter Inion (productmanager Renson): “E+ is een vraaggestuurd ventilatiesysteem waarbij in de droge ruimtes verse lucht wordt toegevoerd via raamroosters en vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer). Vraaggestuurd ventileren zorgt ervoor dat het ventilatiedebiet kan beperkt worden in functie van de behoeften en het leefpatroon van de bewoners, waardoor minder energie verloren gaat. Je ventileert dus enkel waar en wanneer dat nodig is.”

Christine Veys (bouwheer): “Wij wilden sowieso een lage energie woning bouwen en dus zijn we in onze zoektocht naar systemen voor hernieuwbare energie uiteindelijk bij het E+ systeem van Renson terechtgekomen. Dat de ventilatie-unit in dit geval gecombineerd wordt met een warmtepomp, maakt dat bovendien ook individueel per ruimte verwarmd kan worden.”

Hans Van Goethem (installateur): “Deze BEN-woning wordt volledig verwarmd met vloerverwarming. Daarom werd voor elke ruimte een aparte kring voorzien om, naast het ventilatieniveau, ook de temperatuur per kamer te kunnen regelen.”

“In de badkamer wil je het nu eenmaal warmer dan in de slaapkamer”, verduidelijkt Christine Veys (bouwheer) die keuze, “maar ook voor de kinderkamers is het handig om later enkel daar te kunnen verwarmen waar bijvoorbeeld gestudeerd wordt.”

Ventilatie en hernieuwbare energie hand in hand
De E+ndura van Renson is het hart van het E+ systeem. Deze ventilatie-unit brengt dankzij de ingebouwde warmtepomp de warmte uit de mengluchtstroom (buitenlucht gemengd met de afgevoerde ventilatielucht) op een hoger, bruikbaar temperatuurniveau voor ruimteverwarming. Daarnaast kan die duurzaam opgewekte energie ook dienen om het sanitair warm water in het geïntegreerde boilervat (300 l) op te warmen.

Hybride opstelling
Pieter Inion: “Het project in Sinaai bewijst dat het dankzij die warmterecuperatie best mogelijk is om een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning zo goed als autonoom te verwarmen. Toch wordt de E+ndura steeds in hybride opgesteld met een externe laagvermogen verwarmingsketel (op gas of stookolie). Is de vraag voor warmte op een bepaald moment hoger dan het beschikbare duurzame verwarmingsvermogen van de E+ndura, of ligt het actuele rendement van de unit te laag, dan wordt die verwarmingsketel aangesproken. Hierdoor is er altijd voldoende warmtecapaciteit voorhanden tegen de meest voordelige energieprijs.”

Hans Van Goethem: “De Endura beantwoordt als eerste aan de nodige warmtebehoefte. Voldoet dit niet, dan gaat de aangesloten ketel bijverwarmen.”

Compact systeem voor nieuwbouw en grondige renovaties
Pieter Verhaeghen (architect): “Ik had eigenlijk verwacht dat ik veel meer plaats zou nodig hebben om de combinatie van Ventilatie-unit/warmtepomp en verwarmingsketel in te plannen, maar dat bleek in de praktijk heel goed mee te vallen.”

Pieter Inion: “Wanneer sprake is van slechts 1 gemeenschappelijke temperatuurregeling voor de hele woning, kan het hele systeem (ventilatie-unit/warmtepomp én verwarmingsketel) op amper 1,5m geïnstalleerd worden. Zowel met 1 als met 2 of meer temperatuurzones is dat trouwens ook mogelijk in combinatie met de Renson Rehymo, een vooraf ingeregelde module om de ventilatie-unit plaatsbesparend te kunnen koppelen aan de verwarmingsketel.”

Yves De Landsheer (Yvick Ventilatie, ventilatiespecialist): “Het is ook mogelijk om alle stuurkleppen op een collector aan te sluiten om van daar met slechts 1 leiding naar de E+ndura te moeten.”

Nog volgens Yves De Landsheer is dit systeem absoluut interessant voor nieuwbouw gezinswoningen. Bij grondige renovaties kan het volgens hem zeker ook, op voorwaarde dat van bij het eerste ontwerp bekeken wordt of de woning ervoor geschikt is.”

Bekijk hier de getuigenissen van architect, bouwheer en installateur

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan