Dorius Rijkersschool

8 juni 2016
Dorius Rijkersschool

De voorheen zieltogende wijk Banne Buiksloot - deel uitmakend van het Amsterdamse stadsdeel Noord - zit in de weg omhoog. Dorus Rijkersschool heet de laatste aanwinst, een basisschool met Brede School-faciliteiten, waaronder een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. En hoewel ze vaker scholen maken, is dit er geen van dertien in een dozijn, zegt Radboud Poortvliet, projectleider van Friso uit Sneek. “De school moet een soort hoogte van 5,20 m1 wegen ze per stuk een kleine 15 ton. Ze werden daarom ‘just in time geleverd’, zegt Poortvliet: “Er is aan die elementen veel werk besteed. De grote moeilijkheid waren de ronde kozijnsparingen van de binnen- en buitenbladen die exact tegenover elkaar moesten komen. Bovendien is geen element hetzelfde, dus kun je je voorstellen dat alles tot in detail is uitgezocht. Met resultaat, want het monteren verliep vlekkeloos.” Ook te danken aan het driedimensionaliseren van bestek en tekeningen. Poortvliet: “We zullen altijd proberen faalkosten waar mogelijk te vermijden. BIM is een daarvoor onmisbaar hulpmiddel.”

Energie neutraal
Het als Frisse Scholen B gekwalificeerde gebouw scoort hoog op de duurzaamheidsladder. Dit is vooral te danken aan de zonnepanelen die op het gehele dak zijn aangebracht. De school wil dan ook meer zijn dan energieneutraal alleen, zegt Poortvliet. “De school wil een zekere ambitie uitstralen, dat zie je in de vorm, materialen en ook installaties terug. Het gebouw draait op stadsverwarming, dat is al een duurzaam kenmerk op zich. Maar het uiteindelijke doel van de school is om zelf energie te kunnen leveren.” Om dit te kunnen bereiken, zijn de installaties in de school duurzaam uitgevoerd. Het gebouw koos als verwarmingsafgifte bijvoorbeeld voor vloerverwarming.

Leefklimaat
Binnen oogt de school ruimtelijk. Er is gekozen voor een open en transparante inrichting met als doel het contact tussen leerlingen onderling en dat met docenten te stimuleren. Centraal in het gebouw staat een grote trap tussen de begane grond en de verdieping. Hij is gemaakt van bamboe plaatmateriaal en zorgt daarmee voor een natuurlijke sfeer. Opvallend zijn verder de plafondafwerkingen in de lokalen. Geen systeemplafonds, maar akoestisch spuitwerk in een lichtgrijze kleur. Een goede keus, meent Poortvliet. “Het grote voordeel is meer hoogte. Dat bevordert het leefklimaat, bovendien komt de schuinte van de sheddaken mooi naar voren. Hier systeemplafonds monteren zou een beetje zonde zijn geweest.” uithangbord worden van de veranderingen hier.

Gemeente amsterdam - MOKE architecten
Daarom hebben zowel de architect als opdrachtgever hoog ingezet - de school wordt onder ingewijden al bestempeld als ‘parel van het Noorden’. Het is een ambitieus gebouw.” Als geen ander heeft Gianni Cito van MOKE architecten dit schoolgebouw weer weten te vertalen in een gebouw met een geheel eigen karakter.

tekst | Sjoerd Meuleman beeld | Friso Bouwgroep

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met Aluprof Nederland BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Aluprof Nederland BV

Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan