Spinoza Hall gerenoveerd tot optimale leeromgeving

19 mei 2016
Rijksmonument Spinoza Hall, dat in 1910 is gebouwd als kazernegebouw, is sinds 1992 in gebruik door de Universiteit van Utrecht. Vorig jaar is het rijksmonument grootschalig gerenoveerd tot een functioneel en flexibel onderwijsgebouw. Voor een optimaal concentratie- en prestatievermogen van zowel student als docent is een goede akoestiek belangrijk. Daarom zochten de architecten (Studio RTM en Maria Haag architectuur) naar goede akoestische oplossingen. Uiteindelijk is gekozen voor hoogstaande oplossingen met verschillende plafondpanelen van OWA. Het vernieuwde symmetrische gebouw herbergt momenteel een tweetal faculteiten van de Universiteit van Utrecht.

Drie verschillende plafondsystemen

Omdat voor verschillende soorten ruimten een andere functie en uitstraling gewenst was, zijn er in de voormalige kazerne drie verschillende producten van OWA toegepast. Omdat de raampartijen van de leslokalen tot aan het plafond lopen, is hier gekozen voor akoestische plafondeilanden. Het historische karakter van de lokalen blijft zo gehandhaafd, terwijl ook de hoge ramen bewaard blijven en de akoestiek voldoet aan de strenge eisen. In de gangen zijn OWA Sinfonia plafondpanelen toegepast met hoge geluidsabsorptie, die zorgen voor een moderne, lichte uitstraling. Deze panelen zijn eenvoudig uitneembaar, zodat alle bovenliggende installaties goed bereikbaar blijven. Op de bovenste etage van het pand zorgt het naadloos akoestische OWAplan voor een oog- en oorstrelend hoogtepunt. De klassieke vormen en rustgevende lichtinval van de hoge raampartijen worden krachtig onderstreept dankzij OWAplan. In combinatie met de subtiel toegepaste vilten panelen zorgt OWAplan voor een akoestisch perfecte omgeving voor studie en overleg. Bekijk de onderstaande video voor een impressie van het gebouw en de toegepaste plafondsystemen.

https://www.youtube.com/watch?v=Cu4-cY5-RI8

Monumentale uitstraling en optimale onderwijsomgeving

Studio RTM en Maria Haag architectuur zijn samen verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp en de bouwtechnische uitwerking van het gerenoveerde Spinoza Hall. Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was het creëren van een optimale onderwijsomgeving voor studenten en docenten. Naast functionaliteit was ook een terugkeer naar de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw belangrijk. Ewoud Netten, oprichter van Studio RTM: “Er was een disbalans ontstaan met wat je in het monument zou moeten ervaren. De hoge ramen en kap op de tweede verdieping waren bijvoorbeeld verstopt achter verlaagde systeemplafonds. Dankzij de vrijheid die je als ontwerper hebt met OWAplan, konden we de prachtige lichtinval en spectaculaire hoogte van de tweede verdieping weer in volle glorie herstellen. En met behoud van de akoestische waarde.”.

Vruchtbare samenwerking

Het was voor Studio RTM de eerste samenwerking met plafondfabrikant OWA. Die samenwerking verliep uitstekend, aldus Netten: “OWA heeft ons uitgebreid geadviseerd over de functionaliteit, detaillering en akoestiek van de plafonds. Daarnaast nam het ook een coördinerende rol in het voortraject op zich, waarbij de detaillering tot in de puntjes uitgewerkt en besproken is met alle betrokken partijen”. SBB binnenafbouw b.v. heeft de plafondeilanden, Sinfonia plafondpanelen en basispanelen voor OWAplan, mede door de uitgebreide detaillering, zeer netjes geïnstalleerd. Het akoestisch spuitwerk van OWAplan is aangebracht door haar eigen specialistisch bedrijf. Die werkwijze zorgt voor een uitmuntende kwaliteit. Het resultaat is plafonds die precies aansluiten op bijvoorbeeld wanden en dakkapellen.

Akoestische perfectie

Een goede akoestiek draagt bij aan een optimaal concentratie- en prestatievermogen voor zowel student als docent. Daarom zochten de architecten samen met OWA naar goede akoestische oplossingen voor de verschillende ruimtes. Netten vertelt: “Het is heel prettig om samen te werken met een partij met zoveel verstand van akoestiek. Hierdoor konden we per ruimte naar de juiste akoestische oplossing zoeken”. Het resulteerde in de plaatsing van akoestische plafondpanelen, OWAplan en het plafondpaneel OWA Sinfonia. Alle ruimtes zijn daarmee voorzien van een passende en uitstekende akoestiek.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met OWA Benelux BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan