Meer woongenot bij renovatie lichtkoepels seniorenwoningen

6 mei 2016
Woningcorporatie De Goede Woning uit Apeldoorn heeft 47 seniorenwoningen aan de Matendreven in Apeldoorn gerenoveerd. Vlakkelichtkoepel.nl, onderdeel van Heruvent B.V., is verantwoordelijk voor de productie en levering van vlakke glazen lichtkoepels. De glazen koepels voldoen aan de strenge eisen die De Goede Woning stelt aan energieverbruik en woongenot zonder dat er concessies worden gedaan op het gebied van lichtinval. Volgens Karin Lugtenberg, projectleider bij De Goede Woning waren de oude kunststof lichtkoepels niet onderhoudsvriendelijk en zorgde bovendien voor flink wat lawaai bij neerslag. “Het belangrijkste bij de keuze van de lichtkoepels is het woongenot van de bewoners. De bewoners merken echt een verschil, ze horen de neerslag bijna niet meer.” Oprichter van familiebedrijf Vlakkelichtkoepel.nl Hans Ruijs is al dertig jaar werkzaam in ventilatie- en daglichtsystemen. “We creëren energiebesparing en combineren het gebruik van zonwerend glas met een goede lichtopbrengst. Daarnaast leveren we de lichtkoepels ook nog eens in een strak design. Van het dakniveau tot het hoogste punt kunnen wij een hoogte van slechts 28 centimeter realiseren. Veel meer dan een traditionele lichtkoepel wordt de vlakke lichtkoepel in het dak geïntegreerd”

Wegkamp Vastgoed Beheer ervaart dezelfde positieve reacties van de bewoners. Het bedrijf uit Apeldoorn houdt zich in opdracht van De Goede Woning bezig met het onderhoud van vastgoed en was voor de renovatie van de seniorenwoningen op zoek naar lichtkoepels met een hoge isolatiewaarde (1,0 W/m2K). Projectleider Matthew van Doesburg kwam uiteindelijk uit bij Vlakkelichtkoepel.nl. De bestaande kunststof lichtkoepels werden vervangen door glazen lichtkoepels met HR++ veiligheidsglas. De opdracht die Wegkamp Vastgoed Beheer had meekregen van De Goede Woning was een sprong maken van energielabel D/E naar B. Naast het plaatsen van energiezuinige, makkelijk te reinigen, vlakke lichtkoepels wordt er ook hoogrendementsglas geplaatst. Daarnaast wordt het dak, de spouw en de vloer opnieuw geïsoleerd. Behalve de duurzame aanpassingen in de seniorenwoningen brengt het strakke design van de vlakke lichtkoepel ook het voordeel mee van een groter glasoppervlak met meer lichtinval dan bij de kunststof lichtkoepels van hetzelfde formaat.

Vervolgens was er in eerste instantie het plan om naast de lichtkoepel ook zonweringen te plaatsen. Er moest vervolgens worden gezocht naar een goed alternatief voor zonweringen dat ervoor zorgt dat de isolatiewaarde van het dak intact blijft en bij de eisen van deze tijd is. Heruvent BV heeft hierop voorgesteld om extra zonwerend glas te gebruiken. Het geplaatste glas laat nog steeds veel zichtbaar licht door maar driekwart van de niet-zichtbare straling blijft buiten. “Van binnen is het eigenlijk niet te zien dat de lichtkoepels een extra zonwerende ruit hebben, toch voorkomt dit dat zeer veel warmte het gebouw kan binnentreden.” Nog een bijkomend voordeel wordt genoemd door een aantal blije bewoners. Matthew van Doesburg: “De bewoners zijn zeer tevreden met de lichtinval. Ook zijn ze tevreden met het zonwerende glas. Met de tropische hitte die eind augustus Nederland teisterde, was het binnen aangenamer dan bij de oude situatie met kunststof lichtkoepels.”

De vlakke lichtkoepels worden compleet in één geheel aangeleverd en doordat de opstand is gemaakt van aluminium bestaat er geen brandgevaar bij het inplakken. Daarnaast is de kern van de lichtkoepel voorzien van brandvertragende PIR-isolatie, een isolatiemateriaal dat een zeer hoge isolatiewaarde combineert met goede brandvertragende werking. De glazen lichtkoepels zijn behalve brandveilig ook nog inbraakwerend. De lichtkoepel is door Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) getest volgens de Nederlandse en Europese normering. De lichtkoepel kwam goed door de beproeving en heeft inbraakwerendheidsklasse 2 behaald. Klasse 2 is normaliter gangbaar voor nieuwbouwwoningen. SKG heeft daarnaast ook nog getest op water, lucht en sneeuwbelasting. Ook daarin is de hoogste klasse behaald. En met een sneeuwlast van 250 kilo per m2 zouden de lichtkoepels zelfs in Oostenrijk zonder problemen kunnen worden toegepast.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Vlakke Lichtkoepel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan