Villa Friederich

23 april 2016
Parel in het groen

Aan de zuidoostelijke rand van Venlo, op een steenworp afstand van de Duits-Nederlandse grens, biedt Villa Friederich vrij uitzicht op het groene ommeland. Architect Rob Kleuskens van bureau Loxodrome design & innovation uit Venlo ontwierp Villa Friederich als een strak, kubistische volume. De Hagemeister baksteen “Alt Berlin” onderstreept die kubistische signatuur.

Maar wie dichterbij komt, wordt getroffen door wat Rob Kleuskens de derde dimensie van de gevel noemt: “Van nabij verleent deze steen de façades een levendig karakter, strak maar plastisch, met kleurnuances en textuur.”

Villa Friederich staat op Nieuw Stalberg, een bescheiden villapark dat vijftien jaar geleden ontstond op initiatief van de gemeente Venlo en projectontwikkelaar Heijmans. West 8 maakte het stedebouwkundig plan. Kleuskens: “Het idee was om een nieuwe villawijk voor Venlo te realiseren, waarin natuur, infrastructuur en architectuur met elkaar in harmonie werden gebracht.”

Villa Friederich staat op een kavel van 2500 m², de grootste kavel in Nieuw Stalberg. De kavel loopt parallel aan de Hinsbeckerweg. Dat resulteerde in een woonhuis met een lange, opengewerkte voorgevel aan de zuidzijde en een lange, meer gesloten noordgevel. Aan de gedeeltelijk opengewerkte zuidfaçade, de voorzijde van het huis, bevindt zich een grote veranda.

Deze veranda is de ruggengraat van het ontwerp. Alle vertrekken zijn georiënteerd op het zuiden, op de veranda. Bovendien zijn, dankzij het vele glas in de woning, alle vertrekken visueel met elkaar verbonden. Dat zorgt voor ruimtebeleving, de woning wordt als nog ruimtelijker ervaren dan hij al is.

Voor de façades van Villa Friederich koos Loxodrome design & innovation de Hagemeister sortering “Alt Berlin”. De architect had daarvoor een aantal goede redenen: “We wilden graag een baksteen die het ontwerp in al zijn strakheid onderstreept. Deze baksteen is goed in staat het kubistische van ons ontwerp te benadrukken.”

Dat doet de langwerpige “Alt Berlin” onder andere door zijn formaat (ModF 290x90x51 mm). Dat formaat is in de gevels geaccentueerd door de stootvoegen niet op te vullen. De bakstenen liggen kop aan kop. Bij de lintvoegen is gebruik gemaakt van een doorstrijkmortel: al bij het verwerken van de steen is een donkere voeg gezet. Zodoende komt de facade, van afstand, over als een vlak.

Van dichtbij wilde Kleuskens in de gevel echter een andere kwaliteit: “Van nabij wilden we een gevel die plastisch is, levendig, met kleurnuances en met de textuur van baksteen en voegwerk. Daar zochten we expliciet naar, onder andere ook door te kiezen voor een wild verband.”

Ook de kleur van de Hagemeister baksteen speelde hier een belangrijke rol. Kleuskens: “Qua kleur is dit een rijke steen. Van afstand is de baksteen antracietkleurig. Maar van nabij vallen kleurnuances op. De steen heeft bruinmetallic en blauwbruinmetallic kleuraccenten, die in de gevel van dichtbij zichtbaar worden. Geen steen is hetzelfde.”

Projectgegevens
Architectuur: Architectenbureau Loxodrome design & innovation, Venlo, projectarchitect ir. Rob Kleuskens BNA, assoc. AIA

Opdrachtgever: Familie Friederich, Venlo

Baksteen: Hagemeister baksteen Alt Berlin ModF 290x90x51 mm

Gemetseld geveloppevlak: 240 m2

Locatie

Trefwoorden

baksteen villa gevel
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Hagemeister GmbH & Co. KG

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Hagemeister GmbH & Co. KG

Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan