Villa Bliek

25 mei 2005
Het ontwerp voor dit woonhuis is niet los te zien van haar positionering naast het huis van de architect Van Lochem uit 1937. Van Lochem was de bekende theoreticus van de nieuwe zakelijkheid. Samen met de twee naburige villa’s van Rietveld aan de Van Ouwenlaan en het huis Leembruggen van de architecten Buijs en Lursen zijn dit de belangrijkste vier woonhuizen van die stroming in Den Haag . In dit huis van Van Lochem speelt het weidse uitzicht over de tuin, middels de grote ronde ramen in de diagonaal een belangrijke rol. Omgekeerd is de diagonaal ook de belangrijkste zichtlijn op dit huis.

Ons plan speelt hierop in door het volume zo te ontwerpen dat het een min of meer orthogonale hoofdopzet heeft met de diagonaal als belangrijkste zichtlijn. Als stedenbouwkundige randvoorwaarde heeft Archipelontwerpers dit ontwerp meegegeven dat het huis qua dominantie ondergeschikt moest zijn aan het huis van Van Lochum en de vrijstaande positie van dit huis zou moeten eerbiedigen. Zo is de hoogte van de nieuwbouw lager dan het huis van Van Lochem, ligt de voorgevel terug en is het zo gesitueerd dat het zicht overhoeks gehandhaafd blijft. Om toch een volwaardig woonprogramma in drie lagen te kunnen realiseren is  villa Bliek verdiept in de tuin aangelegd. Dit souterrain is in drie van de vier gevels als een plint is uitgevoerd, zodat het huis zich vanuit bepaalde posities als een klein volume van twee lagen toont. Door deze tuin een stuk uit te graven krijgt de souterrain verdieping aan de voorgevel volwaardig licht naar binnen en is het uitzicht vanuit deze verdieping voldoende open.In materiaal gebruik en architectonische expressie is met het rijksmonument van Van Lochem en de context rekening gehouden door een aansluiting te zoeken met het vocabulaire van het ‘nieuwe bouwen’ (wit stucwerk, glazenbouwstenen, stalen kozijnen, open plattegrond, oriëntatie op de zon – in dit geval een diagonale oriëntatie -) anderzijds is ook gezocht naar distantie. Gelijk de opvattingen van Van Lochem over architectuur en bouwen verwijst hier de nieuwbouw ook naar haar eigen context en tijd, zodat beide woonhuizen hun eigen karakter niet hoeven op te geven of te verloochenen. 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Archipelontwerpers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan