Isala ziekenhuis

6 januari 2016
Spel met vormen en kleuren

Het "Isala" in Zwolle is op dit moment het grootste algemene ziekenhuis van Nederland. De in augustus 2013 geopende nieuwbouw herinnert met zijn diverse gebouwen aan vlinders die onderling zijn verbonden en speelt met kleuren en vormen. Zo wordt het complex doelbewust zijn reusachtige dimensies ontnomen – jaarlijks worden er immers niet minder dan 47.000 mensen verzorgd door een staf van 2.000 verplegenden. De kleine eenheden en steeds weer nieuwe perspectieven zorgen voor oriëntatie. Verantwoordelijk voor het frisse concept en de realisatie van de nieuwbouw is het architectencollectief AMI, bestaande uit Alberts & Van Huut, Alberts, Van Huut & Partners en a/d Amstel architecten. De organische architectuur en de groene omgeving moeten bijdragen aan een vlot herstel en genezing van de patiënten. Zo is een modern, duurzaam en toekomstgericht ziekenhuis ontstaan, waarvan de omvang slechts vanuit vogelperspectief kan worden bevat.

Door de onderverdeling van het maar liefst 108.000 m2 grote complex in de afzonderlijke gebouwen van de "vlinders" vinden de patiënten zich in hun directe omgeving snel op hun gemak en voelen zij zich persoonlijk verzorgd. De patiëntenkamers bevinden zich dicht bij de behandel- en onderzoeksruimten. Het gebouw is geïnspireerd op zijn omgeving: het ligt open temidden van groenvoorzieningen en niet ver van de binnenstad van Zwolle. Deze elementen zijn door de architecten opgepakt – aan de zuidzijde van het gebouw ligt een open passage, een straat die langs de bouwdelen meandert, en het hele ziekenhuis heeft karakteristieke kenmerken ter oriëntatie. De natuur komt terug in begroeide binnenplaatsen, daktuinen en atria, die de overgang tussen binnen en buiten markeren.

Elk gebouw heeft weer een nieuwe, andere kleurrijke uitstraling. Daarbij mijden de architecten bewust de klassieke rechthoek en maken gebruik van spannende polygone vormen – zelfs bij de ramen. Er zijn schuin staande buitenwanden, binnenliggende galerijen, bovenlichten. In elke richting vormt zich een ander geraffineerd beeld. Dit gebouw laat zien dat de tijden van eindeloze trieste gangen wel eens voorbij zouden kunnen zijn.

Elk van de vlinders heeft zijn eigen functie: in het eerste bevinden zich de laboratoria, de sterilisatie-afdeling en het logistieke centrum. Dit is via ondergrondse gangen verbonden met de overige gebouwen. Vlinder twee is met acht verdiepingen het hoogste gebouw: op de onderste drie verdiepingen bevinden zich diverse poliklinieken, daarboven de afdelingen. OK's, IC's, ambulances, radiologie, nucleaire geneeskunde en de spoedeisende hulp bevinden zich in het derde gebouwcomplex. Op het dak bevindt zich het heliplatform. In vlinder vier bevinden zich onder andere de kinderafdeling en de afdeling neonatologie.

Het Isala ziekenhuis is een volledig duurzaam gebouw voor het welzijn, maar ook uit ecologisch en economische oogpunt: Een compacte gebouwomhulling met hoogwaardige isolatie en meervoudige beglazing voorkomt onnodig warmteverlies in de winter en opwarming in de zomer. Met aardwarmte/geothermie wordt het gebouw in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd. Zelfs de lift werkt efficiënt: bij het afremmen wordt de vrijkomende energie opgeslagen en later gebruikt om te versnellen.

Voor het nieuwbouwproject Isala werd een speciale combinatie van gespecialiseerde partners gevormd, de Installatie Combinatie Isala (ICI), bestaande uit de Unica Installatiegroep, Croon Elektrotechniek B.V., Kropman Installatietechniek en BAM Techniek Regio Oost. Het projectmanagement was in handen van D2B, Design 2 Build, het bouwconsortium bestaande uit BAM Utiliteitsbouw Regio Oost en ICI. Als team was het consortium verantwoordelijk voor ontwerp en installatie van de complete gebouwentechniek. Bij en dergelijk complex bouwplan was met name een grondig en gedetailleerd ontwerp in de aanloopfase van belang – het ontwerp van de installatielayout, maar ook van de montage op de bouwlocatie. Want alleen zo kan de bouwfase wrijvingsloos en vlot verlopen. Daarbij wordt afval geminimaliseerd, evenals uitvaltijd en -kosten.

Omdat alle leidingen door verlaagde plafonds konden worden getrokken, vervielen omslachtige werkzaamheden voor kabelkanalen in de wand tijdens de eigenlijke bouwfase. Alle technische installaties, inclusief verlichting, brandmeld-, inbraak- en toegangscontrole en de installaties in de OK's werd gerealiseerd door ICI. Basis is een KNX/EIB systeem dat alle relevante componenten onderling koppelt – voor meer veiligheid en comfort, maar ook voor een efficiënt energieverbruik. Centrale besturingseenheid op de achtergrond is een krachtige Gira FacilityServer.

Zo zijn in de badkamers en toiletten Gira automatic-schakelaars gemonteerd, die het licht bij het betreden in- en kort na het verlaten van de ruimte weer uitschakelen. Bovendien reageert de verlichting niet alleen op aanwezigheid, maar ook op de helderheid van het daglicht: 's nachts schakelt bijvoorbeeld de verlichting op de gangen in, maar wanneer het 's morgens weer lichter wordt, dimt de kunstverlichting automatisch omlaag, zodat er aan de ene kant altijd een gedefinieerd helderheidsniveau wordt bereikt en aan de andere kant geen onnodige energie wordt verspild.

Om in de zomer oververhitting van de ruimten te voorkomen,gaan de jaloezieën automatisch omlaag bij direct zonlicht. Ruimten die buiten gebruik zijn, worden bovendien niet onnodig verwarmd of gekoeld. Ook het heliplatform is in het intelligente systeem geïntegreerd: wanneer een helikopter in aantocht is of wil vertrekken, schakelt de verlichting van het platform in en gaan de jaloezieën van ramen in de buurt automatisch omhoog.

Als schakelaarprogramma is gekozen voor Gira Standaard 55 zuiver wit met bredere afdekramen, waarin de meest uiteenlopende functies zijn geïntegreerd (uitsluitend in Nederland leverbaar). Zo hebben bijvoorbeeld de kamers op de kinderafdelingen wandcontactdozen met kinderbeveiliging. Oranjekleurige wandcontactdoosbasiselementen markeren het EDP-net met overspanningsbeveiliging en groene basiselementen het onderbrekingsvrije net, dat is beschermd tegen kortstondige spanninguitval en overspanningen

Meer informatie over het Isala: http://www.isala.nl/over-isala/architectuur

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Gira Nederland B.V.

Neem contact op met Gira Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan