De blauwe stad

12 mei 2005
Programma:

realisatie van nieuwe natuurgebieden, recreatieve voorzieningen en vijf bijzondere woonmilieus

De aanleg van een meer met een oppervlakte van 800 ha biedt het dunbevolkte Oost-Groningen nieuwe kansen. Rond het meer worden nieuwe natuurgebieden, recreatieve voorzieningen en vijf bijzondere woonmilieus gerealiseerd. Het meer krijgt een diepte van minimaal 1,30 meter, hetgeen goede mogelijkheden biedt voor watersport en andere vormen van waterrecreatie, daarnaast kan het meer worden gebruikt voor waterberging in noodsituaties.

De vijf nieuwe woongebieden worden bewust los van de bestaande kernen Oostwold, Midwolda, Finsterwolde, Beerta en Winschoten aangelegd. Wel worden de bestaande dorpen letterlijk aan het water (of de natuur) gelegd. De 1500 geplande woningen worden, verdeeld over vijf locaties: dorp, wei, park, riet en natuur. Iedere locatie krijgt een heel eigen sfeer die direct gerelateerd is aan de positie in het plangebied. De locaties bieden zowel mogelijkheden voor particuliere als projectmatige invulling.

Het Dorp
Direct aan het meer verrijst een watersportdorp met binnenhaven. Er is gekozen voor een gesloten-bouwblokverkaveling. Alle panden worden op een voorgeschreven rooilijn gebouwd. De huizen krijgen een sterk individueel karakter. De sfeer wordt intiem en geborgen, maar niet nostalgisch. De openbare ruimte concentreert zich rond de binnenhaven. Om deze zo veel mogelijk vrij te houden, wordt het parkeren in de blokken opgelost. Aan de haven staan drie grote volumes die in de plint plaats kunnen bieden aan recreatiegerelateerde voorzieningen.

De Wei
De rechthoekige eilanden ten noorden van het dorp vormen het woonmilieu de Wei. In de Wei worden vooral vrijstaande woningen gebouwd met een sterke oriëntatie op het water. De oevers zijn flauw en krijgen een houten beschoeiing. De kavelgrootte varieert van 600 tot 1200 m², waardoor de woningen en het omringende landschap een harmonieus geheel gaan vormen. Rechte lijnen en hoeken zorgen voor een weids ruimtelijk perspectief. De openbare ruimte krijgt intimiteit door de wegen hier en daar te knikken. Soms ligt de weg langs het water dan loopt hij weer over het midden van het eiland.

Het Park
Het Park vormt de overgang tussen het recreatieve en natuurgedeelte van het plangebied. Het biedt plaats aan wonen op grotere kavels in een groene setting. De woningen worden gegroepeerd rond een parkachtig landschap, het belangrijkste structuurbepalende element.

Het Riet
Het Riet bestaat uit een reeks grillig gevormde eilanden in het oostelijke deel van het plangebied. De kavelvorm wordt hier in hoge mate bepaald door de organische vormen van de eilanden. Dikke rietkragen regisseren de ruimte en zorgen voor een buffer tussen het water en het privé-domein. Elke kavel ligt aan het water, soms voorzien van een haventje of een eigen steiger. Een grote individuele vrijheid in architectuur behoort tot de mogelijkheden.

De Natuur
In de zuidoosthoek van het plangebied is ruimte voor ca. 80 woningen die volledig vrij in de natuur worden gesitueerd. De gemiddelde kavelgrootte is 5000 m². In dit woonmilieu zijn mogelijkheden voor experimentele en/of autarkische woonvormen. De overgangen tussen de privé-kavels en de natuur worden vrijwel onzichtbaar door de toepassing van zogenaamde haha’s (droge greppels). Dit versterkt het idee dat er ook daadwerkelijk midden in de natuur wordt gewoond.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Zwarte Hond

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan