3550 HOJEL CITY CENTER FASE II, UTRECHT

10 mei 2005
RUIMTE IN EN OM EEN KANTOORGEBOUW

Naast het Jaarbeurscomplex en het Centraal Station staat in het hart van Utrecht het kantorencomplex Hojel City Center. ING Vastgoed Beleggingen BV verstrekte de opdracht voor het complex, dat in twee fasen gebouwd is. Dit gebouw van de tweede fase nodigt uit tot binnenkomen. Binnen vinden bezoekers makkelijk de weg in het overzichtelijke gebouw met prettige werksfeer.

Opdracht
Als tweede en afsluitende fase van het project Hojel City Center liet ING Vastgoed Beleggingen BV het kantoorgebouw aan de Croeselaan bouwen. Ten opzichte van de meervoudige opdracht in 1987 paste de opdrachtgever enkele eisen aan, waaronder de omvang van het complex. Evenals in de eerste fase ging de ontwikkelaar uit van een herkenbaar complex met verhuurbare kantoren, maar vond tijdens de ontwerpfase één huurder, Postkantoren BV. Deze gaf ons opdracht op basis van de stand van zaken op dat moment een interieurontwerp te maken en de afdelingen te huisvesten.

Ontwerpvisie
Onze totaalvisie uit 1987 voor het complex gold nog voor dit gebouwontwerp, dat we in 1997 uitwerkten. We wilden een voelbare relatie tussen de gebouwen uit de eerste en de tweede fase en namen een gelijke maatvoering als uitgangspunt. Wel verwerkten we nieuwe inzichten met betrekking tot het gevelmateriaal in het laatste gebouw, dat we ook verder als een zelfstandig object behandelden. De plaatsing van het kantoor tussen de gebouwen van de eerste fase en het Jaarbeurscomplex is zodanig, dat op termijn een logische route naar de Jaarbeursgebouwen kan ontstaan.

Stedenbouwkundige context
In lijn met het voorste glazen gedeelte van de hoogbouw uit de eerste fase plaatsten we het gebouw scheef ten opzichte van de Croeselaan. Daardoor ontstond ruimte voor het gebouw en zicht en oriëntatie op de Jaarbeurs. Net als in de eerste fase creëerden we een gebied tussen de openbare ruimte van het trottoir en de rooilijn. Dit gebied, eigendom van de projektontwikkelaar, voorzagen we van een inrichting van hoge kwaliteit. Tussenniveaus verlagen de drempel van het gebouw, waardoor dit een uitnodigende indruk maakt. Vanaf het trottoir hebben voorbijgangers zicht tot in de transparante entreehal.

Ontwerp
Bij binnenkomst in de hoge hal kijken bezoekers uit over een royale patio, gelegen tussen de twee net niet haakse zijvleugels. Het zicht over de patio eindigt op het restaurant, dat als vierde zijde het gebouw sluit. De doorzichten maken het gebouw overzichtelijk: Mensen kunnen zich goed oriënteren. Op de hoeken van de zijvleugels zijn links en rechts in de entreehal de kernen met liften en trappen. Bezoekers zien de liften in de entreehal direct door de transparante schachten.

Interieur
In het gebouw is ruimte en het gevoel van ruimte belangrijk. Zichtlijnen gaan door de vensters heen naar buiten en eindigen niet op muren. Kolommen staan vrij in de ruimte voor de horizontale vensterbanen. Achter de lage borstweringen zijn bijna alle werkplekken aan de gevels gesitueerd.

Patio
Vanachter de binnengevels is er zicht op de patio. Gebruik van veel hout zorgt voor een warme sfeer. De tuinbank met een groot gebaar in een fraaie ronding maakt de patio af en bruikbaar voor informele bijeenkomsten.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Broekbakema

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan