Rijksmuseum

5 oktober 2015
Rijksmuseum Amsterdam, Nederland

Vakkundige renovatie en uitbreiding

Het Amsterdamse Rijksmuseum is een van de belangrijkste iconografische gebouwen van Nederland. Tien jaar heeft de omvangrijke renovatie en uitbreiding geduurd, waaraan een geheel nieuw museum totaalconcept is voorafgegaan. De wereldwijd bekende verzameling Nederlandse kunst en geschiedenis is nu te zien in een geheel nieuwe omgeving.

Het in de 19e eeuw, door Pierre Cuypers ontworpen, historische museumgebouw werd door het Spaanse architectenburo Cruz y Ortis omgebouwd tot een hedendaags museumgebouw, waarvan de atmosfeer gekenmerkt wordt door licht en openheid. Met het uitgangspunt de ideeën van Cuypers te respecteren en op zijn gedachtegang voort te borduren, werden de highlights uit inventaris uitgelicht en opnieuw geïnterpreteerd binnen het ruimteontwerp. Onder de artistieke leiding van architectenburo van Hoogevest Architecten vond ook restauratie plaats van Cuypers originele details, zoals bijvoorbeeld de wand- en plafondornamenten in de bibliotheek.    

Uitgebreid werd met het spectaculaire atrium, een open voetganger- en fietsenpassage, het Aziatische paviljoen, een dienstgebouw en een nieuwe groene zone. Oude en nieuwe gebouwen staan onafhankelijk naast elkaar, met behoud van hun zelfstandigheid en stralen toch gezamenlijk een unieke synergie uit.

In het hele complex werd bij de vernieuwing van de elektrotechnische installatie de tijdloze lijn LS 990 van JUNG toegepast. De heldere belijning met de smalle ramen en grote bedienoppervlakken integreert moeiteloos in de stijlvolle omgeving van het Rijksmuseum.

De Parijzenaar Jean-Michel Wilmotte tekende voor de interieurarchitectuur van de galerie. De combinatie van prachtige vormgeving van de 19e eeuw en hedendaagse terughoudendheid past harmonieus in het architectonische concept. 

De voormalige binnenplaatsen van het hoofdgebouw werden tot een indrukwekkende nieuwe foyer – het atrium – herbouwd. Door het breed gespannen glazen dak en de geslepen Portugese natuurstenen vloer, die het natuurlijke daglicht weerspiegelt, wordt een heldere en luchtige sfeer gecreëerd. Onder het atrium is de nieuwe voetgangers- en fietserspassage. Die leidt direct naar het museum en biedt een vrije toegankelijke multifunctionele ruimte. De voormalige binnenplaatsen van het hoofdgebouw werden tot een indrukwekkende nieuwe foyer – het atrium – herbouwd. Door het breed gespannen glazen dak en de geslepen Portugese natuurstenen vloer, die het natuurlijke daglicht weerspiegelt, wordt een heldere en luchtige sfeer gecreëerd. Onder het atrium is de nieuwe voetgangers- en fietserspassage. Die leidt direct naar het museum en biedt een vrije toegankelijke multifunctionele ruimte. 

De bestaande tuinen met de klassieke beeldhouwwerken werden ook gerestaureerd. Toegevoegd werd een waterkunstwerk van Jeppe Hein, een kas in de stijl van de 19e eeuw, met daarin “vergeten groente” en een speeltuin met antiek ontworpen speeltoestellen van Aldo van Eyck. De bestaande tuinen met zijn klassieke beeldhouwwerken werden ook gerestaureerd. Toegevoegd werd een waterkunstwerk van Jeppe Hein, een kas in de stijl van de 19e eeuw, met daarin “vergeten groente” en een speeltuin met antiek ontworpen speeltoestellen van Aldo van Eyck.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Jung | Hateha B.V.

Neem contact op met Jung | Hateha B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan