Restaurant en Leeuwenverblijf Diergaarde Blijdorp

25 september 2015
Renovatie voormalige theeschenkerij en giraffenhuis, Diergaarde Blijdorp

Na de renovatie van de Dikhuidenvleugel (2013) is in 2015 de renovatie van de voormalige theeschenkerij en het voormalige giraffenhuis afgerond. Beide gebouwen maken deel uit van het totaalontwerp dat architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) ontwierp in de periode 1937-1941. Tezamen met het tussenliggende terras en de colonnade zijn de gebouwen ontworpen als een ensemble in de kenmerkende Van Ravesteyn stijl; moderne architectuur met een romantische inslag. Het gehele complex is sinds enige jaren aangemerkt als Rijksmonument.
De renovatie omvatte verschillende onderdelen. Enerzijds betreft het de zorgvuldige renovatie van de oorspronkelijke gebouwen, zoveel mogelijk gericht op behoud van de bestaande architectuur. Anderzijds is het uitgangspunt om de gebouwen weer te moderniseren en geschikt te maken voor de nieuwe functies.

Functies
Het voormalige giraffenverblijf is geschikt gemaakt voor het houden van leeuwen met een binnenverblijf en een nieuw buitenterrein. Aan de achterzijde is er vanwege het dierenmanagement een nieuw nachtverblijf toegevoegd. De voormalige theeschenkerij, nu de Lotusserre blijft als horeca functioneren.

In de afgelopen jaren was wegens ruimtegebrek de voedselbereiding deels in het restaurant geschoven, wat ten koste ging van zitplaatsen voor bezoekers. Om dit op te lossen is er een nieuw gebouwtje aan de achterzijde aan het monument toegevoegd met daarin de opslag, spoelkeuken, twee koelcellen en een kleine verkleedruimte voor het personeel. Het nieuwe restaurant 'Poort naar Azie' is gevestigd in het vernieuwde horecagebouw.

Nieuwe toevoegingen
Beide nieuwe toevoegingen zijn ondergeschikt aan de Rijksmonumenten. Het zijn abstracte gesloten volumes bekleed met verticale latten. Door gebruik te maken van deze bamboe schil om de gebouwtjes zijn noodzakelijke buitenruimtes (een overdekte buitenverblijf voor de leeuwen en een binnenplaats) opgenomen in het volume. Hierdoor blijft het gehele complex symmetrisch van opzet.

In het restaurant is een nieuw balkon ontworpen dat de bezoekerscapaciteit verder vergroot. Het balkon is afgewerkt met de dezelfde bamboe latten als de nieuwe volumes buiten. Gelijktijdig wordt de balkonvloer gebruikt als integrale oplossing om alle noodzakelijke luchtkanalen op te nemen. Zo voldoet het binnenklimaat van het restaurant weer aan de huidige eisen zonder de monumentale uitstraling van de Lotusserre tekort te doen.

Renovatie
Het gehele complex is zorgvuldig hersteld. Het oorspronkelijke glazen windscherm met bijbehorende banken is teruggebracht. Aangeheeld natuursteenpleister, vernieuwde travertin dakranden en nieuwe ranke stalen kozijnen, voorzien van hoogwaardig en modern glas, bepalen opnieuw het aanzien van dit bijzondere plekje in de dierentuin.

Het project is een ontwerp van de architectencombinatie Siebold Nijenhuis Architect, Broekbakema en Kees Rouw [ Architectuur & Onderzoek].

Opgeleverd: juni 2015

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Siebold Nijenhuis Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Siebold Nijenhuis Architecten

Siebold Nijenhuis Architecten
Siebold Nijenhuis Architecten
Siebold Nijenhuis Architecten
Siebold Nijenhuis Architecten
Siebold Nijenhuis Architecten
Siebold Nijenhuis Architecten
Siebold Nijenhuis Architecten
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan