Gemeentehuis Leidschendam-Voorburg

4 augustus 2015
Het vernieuwde gemeentehuis van Leidschendam-Voorburg, opende op 4 juli 2015 haar deuren voor het publiek. De medewerkers van de gemeente werkten voorheen verspreid over zes locaties in Leidschendam en Voorburg, wat samenwerken bemoeilijkte. Door de huisvesting terug te brengen naar twee gebouwen in Leidschendam, kan de gemeente duurzamer, efficiënter en transparanter werken.

Raadhuis
Het gemeentehuis bestaat uit twee, schuin tegenover elkaar liggende panden: het monumentale raadhuis van architect Kropholler uit 1940 (renovatie door de Architekten Cie.) en het stadskantoor uit de jaren ’90 dat door Kraaijvanger is uitgebreid. OTH architecten verzorgde het interieurontwerp voor de beide panden, waarbij het leggen van verbindingen binnen en tussen de gebouwen het uitgangspunt vormde. Het monumentale raadhuis dient als representatieve entree voor de gemeente. Het gebouw van Kropholler beschikt over typerende arcades rondom een centrale, twee verdiepingen hoge hal. Het interieur is ten opzichte van de oude situatie volledig geopend, zodat daglicht diep kan binnendringen en een connectie ontstaat met het park aan de achterzijde en de binnentuin. In en rondom de centrale hal liggen (in)formele ontmoetingsplekken en vergaderruimten. Een luie verbindingstrap legt de connectie tussen de begane grond en de omloop op de verdieping, waar nog meer vergaderfaciliteiten en de kantoren van B&W zijn gelegen. Markant is de trouwzaal op de tweede verdieping. Ingrepen zijn gedaan met respect voor de monumentale architectuur. Historische structuren en materialen zijn weer zichtbaar gemaakt. Een waardevol, historisch tapijt is gerestaureerd en het schoon metselwerk is hersteld en deels geschilderd met kalkverf. Oud en nieuw bestaan hierdoor op een vanzelfsprekende manier naast elkaar.

Stadskantoor
In de nieuwbouw zijn de publieksfuncties van de gemeente ondergebracht. Op de begane grond ligt het publieksplein met wachtgebied, expositieruimte, receptiebalie, publieksbalies, spreekplekken en vergaderruimten. Beveiligingsvoorzieningen zijn onzichtbaar opgenomen in de architectuur en in het (vast) meubilair. Een drie verdiepingen hoge, ovale vide geeft bezoekers vanuit de publiekshal zicht in de gemeentelijke organisatie. Op de eerste verdieping ligt rondom de vide het medewerkersrestaurant. Om de ontmoeting op de langgerekte kantoorvloeren te stimuleren, zijn vides gemaakt waarin opeenvolgende steektrappen de verdiepingen verbinden. Rondom de trappen liggen informele ontmoetingsgebieden en ondersteunende voorzieningen. Primaire kleuren in het meubilair en accenten in hout geven deze belangrijke plekken in de organisatie extra nadruk.

Identiteit
De identiteit van de gemeente is op diverse manieren weerspiegeld in het interieur. Op de begane grond werd gekozen voor een thematische vertaling met folies van landgoederen en parken in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Op de verdieping komen bekende personen uit de regio aan bod middels kunstvormen in tekst en beeld. Gedichten van regiodichter Aart van der Leeuw en kunstafbeeldingen van bijvoorbeeld wetenschapper Christiaan Huygens zorgen voor een directe herkenning bij medewerkers en bezoekers.

Duurzaamheid
Duurzaamheid was een belangrijk thema tijdens de herhuisvestingsopgave. Beide panden zijn BREEAM gecertificeerd (raadhuis: ‘good’, stadskantoor: ‘very good’). Met name de ambities op gezondheidsvlak hadden voor het interieurontwerp ruimtelijke consequenties. Verblijfsruimten zijn zodanig gepositioneerd dat optimaal gebruik kan worden gemaakt van spuiventilatie. Ook is bij de situering rekening gehouden met daglicht- en uitzichteisen. Het contact met de verschillende (binnen)tuinen speelt een belangrijke rol in het behalen van de duurzaamheidsambitie. De tuinen zijn heringericht en voorzien van werkplekken, zodat ook in de buitenlucht gewerkt kan worden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met OTH architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan