Rijksuniversiteit Groningen

10 juli 2015
Duurzame waarde door flexibiliteit

Eén ding verandert nooit aan het onderwijs: het verandert voortdurend. Vrijwel jaarlijks is er sprake van nieuwe onderwijs vormen, nieuwe studentenpopulaties en steeds snellere digitalisering. Voor de Rijksuniversiteit Groningen een reden om een zeer flexibel gebouw neer te zetten. Maar natuurlijk wel huisvesting die inspireert en optimaal comfort biedt aan studenten en medewerkers.
Duurzame waarde
Creëer een inspirerend gebouw voor de steeds wisselende studentenpopulaties, dat is de opgave van de universiteit. Dat vraagt om huisvesting die mee kan veranderen. Een kern die steeds kan worden hergebruikt, ook als het gebouw in de toekomst wordt gebruikt voor andere onderwijssystemen of voor zorg, appartementen of als kantoor. Daarnaast wilde de universiteit een duurzaam gebouw met toekomstwaarde, passend in het landschap. Het ontwerp van architect Rudy Uytenhaak is zeer inspirerend: een lichaam dat loskomt uit het maaiveld en rust op twee voeten.

Korte bouwtijd
Omdat de universiteit snel resultaat in een korte bouwtijd wil, is gekozen voor een prefab-draagstructuur. Deze draagstructuur legt de basis voor mogelijke verandering van de functie en daarnaast voor het comfort. De draagconstructie bestaat uit een staalconstructie van meer dan 3.500 ton. De verdiepingsvloeren met grote overspanning hebben geen constructieve tussenwanden nodig. Dat geeft de vloeren maximale indelingsvrijheid. Alle vloeren hebben betonkernactivering en maken gebruik van één van de grootste warmte-koudeopslaginstallaties van Nederland.

Flexibel en comfortabel
Het resultaat is een optimaal flexibel onderwijsgebouw van de toekomst in zeer inspirerende architectuur. Het gebouw bestaat uit twee schuin oplopende bouwdelen van 10 bouwlagen. Betonkernactivering zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en direct 30% besparing op het energiegebruik. De grote ruimtes in combinatie met de grote vides zorgen voor optimale daglichttoetreding in de binnengebieden. Door deze grote vrije vloeren kan het gebouw in de toekomst eenvoudig aangepast worden. De toekomstige waarde van een gebouw over vijftig of zelfs honderd jaar wordt bepaald door de keuze die nu gemaakt wordt. Indien op de aantrekkelijke locatie - direct bij de stad - in de toekomst een andere functie vereist is, kan de draagstructuur eenvoudig worden hergebruikt. Dat scheelt meer dan 20% van de bouwkosten.

Flexibel comfort
Het Centrum voor Levenswetenschappen is opgebouwd volgens de werkwijze die wij Flexibel comfort noemen: functievrije gebouwen met grote vrije vloeren die in de tijd steeds aan te passen zijn aan de wensen van de eindgebruiker. Want alleen een gebouw dat nu al is voorbereid op een volgend leven is werkelijk duurzaam en een investering met toekomstvast rendement. Deze flexibiliteit wordt bepaald door de draagconstructie van een gebouw. Door de constructie waarvoor de Rijksuniversiteit Groningen heeft gekozen, zijn de vrije vloeren steeds anders in te delen. Van onderwijsruimte nu, tot kantoren in 2030 of studentenwoningen in 2040.

Terugverdienen met Flexibel comfort
De marginaal hogere kosten voor de alternatieve draagstructuur zijn snel terugverdiend in de tijdsduur van de verbouwing en de bespaarde kosten van herbouw van het casco. De kennis over draagconstructie, daar zit de kracht van de mensen van VBI.

Laat onze kennis werken voor de flexibiliteit van uw gebouw en onze producten en dienstverlening het comfort verhogen. Graag nodigen wij u uit om mee te denken en mee te praten om samen vorm te geven aan gebouwconcepten die de tand des tijds in alle opzichten kunnen weerstaan.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan