Heart of the Campus, Sheffield Hallam University

12 februari 2015
Een knap staaltje kunst in het hart van de campus

ROCKPANEL® gevelbekleding vormde de verbluffende basis voor een wel heel bijzonder gebouw in het nieuwe ‘Heart of the Campus’ van de Sheffield Hallam University. Dit drie verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een gevel waarin een waar kunstwerk gegraveerd is
.

Natuurlijke vormen met een knipoog naar het verleden
De thema’s die naar voren komen in het werk van kunstenaar Christopher Tipping worden overgedragen via dynamische schetsen en lineaire tekeningen gegraveerd in het oppervlak van de ROCKPANEL platen. Het werk roept de geschiedenis van de messenmakerijen en zilverwerkfabrieken in de stad op via de bijhorende technieken. Denk hierbij aan technieken zoals graveren en ciseleren dat de rol suggereert van de individuele handwerker en de exotische materialen waarmee in deze tijd vaak gewerkt werd, zoals Braziliaans palissanderhout en het gewei van een edelhert.

De gelaagde beelden zijn een terugkerend thema dat zowel in de beglazing als in de gevel voorkomt. Het kunstwerk is vanaf de initiële planningsfase geïntegreerd in de westelijke vleugel van het ontwerp, waarvoor HLM Architects een uiterst duurzame gevel voor ogen had die het kunstwerk zou beschermen en bovendien nog beter tot zijn recht zou laten komen. Onder andere deze voorwaarden leidden tot de specificatie van de ROCKPANEL gevelbekleding.

Michael Spencer en Gemma Wilson van HLM geven tekst en uitleg:

“Dit was voor ons de eerste keer dat wij met ROCKPANEL plaatmateriaal werkten. De topafwerking en flexibiliteit van het materiaal was precies wat we nodig hadden. Het zet niet uit en krimpt niet in onder invloed van de weersomstandigheden en het is vochtongevoelig. Dit zorgde ervoor dat het geen speciale behandeling nodig had, zelfs niet wanneer de basisplaat zichtbaar werd na het graveren van het ontwerp. Door de platen verlijmd te bevestigen verkregen we de strakke en vlakke gevel die vereist was voor dit gegraveerde kunstwerk.”

De perfecte route naar gevelbekleding met een ultramoderne uitstraling
Uitgevoerd in ROCKPANEL Colours Ombergrijs en Steengrijs werden de 10 mm dikke panelen gegraveerd met een CNC-frees door de gespecialiseerde firma The Cutting Room. Door het ontwerp 2 mm diep in te graveren, werd het basismateriaal van de gevelplaat - samengeperst steenwol - zichtbaar. De geelgroene kleur van het basismateriaal is ondertussen verweerd naar een rijke donkerbruine kleur, die de stijlvolle illustraties nog meer tot hun recht laat komen.

ROCKPANEL plaatmateriaal wordt vervaardigd het bijzonder duurzame materiaal basalt, wat resulteert in gevelplaten die zowel licht van gewicht als extreem sterk zijn. De duurzaamheid maar ook de dimensiestabiliteit van het gekozen product zorgt ervoor dat het ontwerp van de ‘Heart of the Campus’ zijn bezoekers nog jarenlang zal kunnen bekoren. Het project bereikte zijn beoogde BREEAM ‘Very Good’.

Liam Hughes, Directeur van Stone Systems, gaf commentaar over het project: “Het verwerken van het ROCKPANEL plaatmateriaal ging zeer gemakkelijk. Omdat het zo licht is, was het hanteren en optillen van de platen geen enkel probleem. Dit in combinatie met de flexibiliteit van het lijmsysteem stelde ons in staat om de gehele installatie met voorsprong op de planning te voltooien en dat hielp om de kosten te drukken. Door de gemakkelijke verwerkbaarheid konden de panelen vlot aangepast worden aan de vereiste toleranties op de bouwplaats.”

Project: Heart of the Campus, Sheffield Hallam University

Locatie: Sheffield, United Kingdom

Architecten Team: HLM Architects

Artiest: Christopher Tipping

Installatie: Stone Systems

CNC firma: The Cutting Room

Product: ROCKPANEL Colours

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan