ROCKPANEL blaast achtergestelde buurt nieuw leven in

29 juli 2014
"Een renovatie in de sociale woningbouw creëert een kwaliteitsvolle en onderhoudsvriendelijke leefomgeving voor huurders en bevordert de lokale vernieuwing".

Een ambitieus renovatieproject in het Londense district Hammersmith & Fulham blaast een achtergestelde buurt nieuw leven in. Voor het Edward Woods Estate project in Hammersmith (West-Londen) werd onder meer gebruik gemaakt van decoratieve ROCKPANEL gevelbekleding om de gebouwen en de omgeving op te waarderen. Met de renovatie is een investering van €19 miljoen gemoeid. Het uiteindelijke resultaat van de renovatie is een betere leefomgeving voor de bewoners en grotere sociale samenhang in de gemeenschap.
Een opvallend en goed geïsoleerd gebouw
Het voorgeschreven gevelsysteem voor de woontorens bestond uit een combinatie van ROCKPANEL gevelbekleding en ROCKWOOL isolatie. "Met deze renovatie werd gestreefd naar een kostenefficiënt, kwalitatief, veilig en aantrekkelijk gebouw dat ten goede zou komen aan onze bewoners. Met deze vier doelstellingen in gedachten werden de juiste bouwmaterialen gekozen", verklaart Melbourne Barrett, uitvoerend directeur van huisvesting en regeneratie in de districtsraad van Hammersmith & Fulham.

De ROCKPANEL producten die voor deze gebouwen werden gebruikt, zijn brandveilig en voldoen aan Europese brandklasse B-s1, d0. De recent geïntroduceerde gevelpanelen in FS-Xtra uitvoering, bieden een nog hogere brandveiligheid. Bevestigd op een metalen draagconstructie met popnagels, voldoet FS-Xtra aan Europese brandklasse A2-s1, d0. Omwille van de brandveiligheid in hoge gebouwen is het gebruik van brandveilige gevelbekleding een ‘must’. Met de toepassing van ROCKPANEL producten beschikt men tevens over een onbeperkt aantal designmogelijkheden.

De toegepaste ROCKPANEL platen zijn voorzien van ProtectPlus, een transparante coating met zelfreinigende eigenschappen die extra bescherming biedt tegen weersinvloeden, UV-straling en graffiti. Hierdoor zal de gevel decennia lang zijn oorspronkelijke frisheid en uitstraling behouden, met een minimum aan onderhoud.

Edward Woods Estate
Dit complex, dat gebouwd is in de jaren 60, ligt in een voorheen achtergestelde buurt in het district Hammersmith, en omvat 754 appartementen waarvan 528 in drie woontorens met 24 verdiepingen en 226 in vier lagere gebouwen. Edward Woods Estate had te lijden onder dezelfde sociale problemen als vele andere stadswijken in heel Groot-Brittannië. Het ontbrak de wijk aan gemeentelijke infrastructuren en aan beveiligings-, afval- en recyclagevoorzieningen. Graffiti en vandalisme waren er schering en inslag. De bestaande gebouwen waren bovendien aan het einde van hun levenscyclus. De zichtbare beton- en metselwerkpanelen waren duidelijk aan vervanging toe. Er waren vochtproblemen en de appartementen waren koud. Voor de bewoners resulteerde dit in buitensporig hoge energierekeningen, mede door de slechte isolatie.

Samenwerking resulteert in een aanzienlijk beter gebouw
De districtsraad, die samenwerkte met de projectpartners ECD Architects en Breyer Group, betrok de bewoners vanaf het begin bij het project. Vertegenwoordigers van de bewoners overlegden met de designadviseurs en gebruikten hun kennis van de lokale situatie om de voorstellen af te stemmen op de behoeften van alle mensen die hier wonen. Via een groots opgezet renovatieprogramma heeft het Londense district Hammersmith & Fulham het aftakelingsproces van de wijk een halt toegeroepen en de uitstraling en de energie-efficiëntie van de gebouwen aanzienlijk verbeterd. Het programma wordt beschouwd als een schoolvoorbeeld van in gebouwen geïntegreerde hernieuwbare technologieën.

Snelle en doeltreffende installatie
De bestaande mozaïekpanelen op de muren werden aan de buitenzijde met ROCKPANEL Colours en ROCKPANEL Woods platen bekleed om het warmteverlies te verminderen en de woontorens een aantrekkelijke uitstraling te geven. "Om een gebouw van deze afmetingen te bekleden, heb je bouwmaterialen nodig waarmee je snel en efficiënt kunt werken. ROCKPANEL is licht van gewicht en gemakkelijk te zagen en in de juiste vorm te brengen. Op die manier kunnen details snel en eenvoudig worden afgewerkt, zelfs terwijl het gebouw door de bewoners wordt gebruikt", aldus Irfan Dhoia, commercieel directeur bij Breyer Group Ltd.

Baanbrekende energie-efficiëntie
De ‘Energy Company Obligation’ (ECO) en andere energiebesparingsprogramma's in het Verenigd Koninkrijk hebben de financiering verstrekt en waren de impuls voor de renovatie van woontorens, zoals Edward Woods Estate, met als doel de energie-efficiëntie te verhogen. Het potentieel van deze renovaties als instrument om gemeenschappen te laten herleven, voegt een extra dimensie toe om tot een duurzaam erfgoed te komen.

Lucy Ivimy, lid van het kabinet voor huisvesting van het Londense district Hammersmith and Fulham, merkt op: “Edward Woods Estate is een opvallend project voor het district. Het illustreert op meesterlijke wijze hoe energiebesparende maatregelen in ons bestaande vastgoedbestand kunnen worden geïntegreerd om zo de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. Wij waren onder indruk van de steun en begeleiding die de ROCKWOOL Groep ons tijdens het hele project heeft gegeven."

Een aantrekkelijke gevel met een fris uiterlijk die nog decennia lang mooi zal blijven
De ROCKWOOL producten hebben enerzijds de levensduur van het gebouw verlengd en anderzijds het wooncomfort van de bewoners verbeterd. Bovendien hebben de producten een bijdrage geleverd aan een lagere CO2 uitstoot. "Door de gebouwen te bekleden met ROCKPANEL gevelbekleding, gaven wij de gevels een aantrekkelijke uitstraling waarmee de bewoners en de lokale gemeenschap zich gemakkelijker kunnen identificeren. Het gebouw levert nu een positieve bijdrage aan de opwaardering van de buurt", verklaart Ian Sarchett, Managing Director van ECD Architects.

Een succesvolle renovatieoplossing
Mede dankzij de ROCKPANEL producten werden de bestaande gebouwen van Edward Woods Estate van de sloophamer gered en volledig opgewaardeerd met een nieuw en creatief design. Deze duurzame oplossing komt zowel de huurders als de eigenaars van de gebouwen ten goede. Dit alles werd voor een lagere kostprijs bereikt, met een minimale verstoring van het dagelijks leven van de bewoners. Bovendien resulteerde het project in een gezond binnenklimaat en biedt het voordelen voor het milieu en voor een opleving van de hele buurt.

Project informatie
Locatie: West-Londen, Verenigd Koninkrijk

Aard van het project: Renovatie van sociale woningen

Waarde van de renovatie: €19 miljoen

Volume: 9000 m² ROCKPANEL Colours (Xtreme) / ROCKPANEL Woods

Gevelconstructie: Geventileerde gevel

Bevestiging: Popnagels in een verstelbaar aluminium frame

Producten: ROCKPANEL Colours (Xtreme), ROCKPANEL Woods, ROCKWOOL isolatie, ROCKWOOL HP EnergySaver, ROCKWOOL Flexi, ROCKWOOL BuildDesk, ROCKFON

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan