Muziekpaleis TivoliVredenburg te Utrecht

2 juli 2014
Koning Willem-Alexander opende in Utrecht het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg. De majesteit gaf het officiële startschot, maar in de voorafgaande weken en maanden hebben muzikanten, muziekliefhebbers, kenners en buurtbewoners het gebouw al uitgebreid kunnen testen. De reacties variëren van heel tevreden tot laaiend enthousiast.

Gered door een referendum

Het ‘oude’ Vredenburg neemt in het nieuwe complex een bijzondere plaats in. De bevolking van Utrecht mocht zich in 2002 uitspreken over de toekomst van Muziekcentrum Vredenburg. De grote achthoekige Symfoniezaal, vaak geroemd vanwege zijn prachtige akoestiek, zou samen met de rest van het complex tegen de vlakte gaan of deel gaan uitmaken van een nieuw muziekpaleis. Utrecht koos voor de tweede optie. Architect Herman Hertzberger was verantwoordelijk voor het oorspronkelijke Vredenburg, dat werd geopend in 1978. Bij het ontwerp van het nieuwe TivoliVredenburg vervulde de ervaren architect opnieuw een prominente rol. Hij trad op als supervisor en gaf samen met projectarchitect Patrick Franssen sturing aan een team van architecten dat het nieuwe TivoliVredenburg heeft gerealiseerd.

Verticale stad

Hertzberger en zijn collega’s hebben het gebouw neergezet als een verticale stad, compleet met de bonte verzameling kleuren, stijlen en materialen die daar bij hoort. Het geheel roept volgens een artikel in Trouw een ‘vrolijke verbazing’ op. In TivoliVredenburg zijn vijf volwaardige concertzalen met volkomen verschillende sferen en karakters samengebracht. Daarnaast zijn er vergaderfaciliteiten en is er een grand café. Diverse ‘straten’ en ‘pleinen’ binnen het gebouw vormen ontmoetingsruimtes op zich en verbinden de zalen met elkaar. De concertzalen zijn niet weggewerkt achter uniforme gevels. Integendeel; van buitenaf lijkt het of de zalen dwars door de glazen gevels naar buiten stuiteren in punten, halve cirkels en andere opvallende vormen.

Kikker uit de kruiwagen

Het behoud van ‘zijn’ grote zaal was een compliment van de Utrechters voor Hertzberger. De bijzondere akoestische kwaliteiten van de zaal zijn geprezen door uiteenlopende musici, van beroemde dirigenten van klassieke toporkesten tot popgrootheden als Mick Jagger en Eddie Vedder. Het is daarom opvallend dat hij juist bij de integratie van de oude zaal in het nieuwe gebouw een kanttekening maakt. In een recent interview met het blad De Architect beschrijft hij het als een kikker die uit de kruiwagen is gevallen. “De oude zaal paste niet onder de huif en staat er nu half onder. Ik wil niet zeggen dat het een zooitje is geworden, maar het is wel een beetje uit de hand gelopen, zoals in een stad vaker gebeurt.”

Vijf zalen met een eigen karakter

In het nieuwe TivoliVredenburg is de popzaal Ronda de reïncarnatie van de oude poptempel Tivoli. De legendarische popzaal aan de Oudegracht, waar muziekiconen als REM, Pearl Jam, Nirvana, Emmylou Harris, Prince en Solomon Burke op het podium stonden, sloot in juni zijn deuren en verkaste naar het nieuwe TivoliVredenburg. Ronda biedt plaats aan 2.000 mensen, maar door de bijzondere vorm staat een bezoeker nooit verder dan 15 meter van het podium. Cloud Nine is een jazz-zaal voor 400 mensen, terwijl de ‘crossoverzaal’ Pandora een capaciteit van 700 bezoekers heeft. De kamermuziekzaal Hertz (540 plaatsen) en de oude Symfoniezaal (1.700 plaatsen) maken het complex compleet.

Gedroomd onderkomen voor festivals

De veelzijdigheid van TivoliVredenburg vormt een solide fundament onder de forse ambities die het management en de stad Utrecht hebben. Jaarlijks moeten er zo’n 600.000 bezoekers over de drempel van de nieuwe cultuurparel in de Domstad stappen. Aan de uitstraling van het gebouw zal het niet liggen. Volgens NRC is de sfeer ‘open en uitnodigend’. De krant noemt TivoliVredenburg in een uitgebreid artikel verder een ‘gedroomd onderkomen voor allerlei festivals’.

De kleuren van TivoliVredenburg

Het nieuwe TivoliVredenburg is een veelzijdig gebouw, waarin de visies en creativiteit van verschillende architecten naar voren komt. Toch heeft Herman Hertzberger nadrukkelijk zijn stempel op het gebouw gedrukt, onder meer door de kleuren, waarbij makers en gebruikers zelfs spreken over ‘Hertzbergerblauw’ en ‘Hertzbergerpaars’. Bij het realiseren van de kleuren kregen architect en schildersbedrijf hulp van Caparol, dat alle verfproducten voor TivoliVredenburg leverde.

Bijzonder moment voor Caparol

Voor Caparol is de opening van TivoliVredenburg ook een bijzonder moment. Het nieuwe muziekpaleis is het eerste concertgebouw in Nederland waar alle wanden, vloeren, plafonds en houtwerkelementen zijn afgewerkt met Caparolproducten.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Caparol

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan