Gevel als eyecatcher bij VCS International

7 juni 2014
Eyecatchers in Waalwijk

Alle panden van het industrieterrein Haven/West bij Waalwijk hebben iets bijzonders; een golvende gevel, een uitstekend vakwerk of een interessant metselwerk. Zo ook het pand van VCS International, dat werd ontworpen door Van den Hout en Kolen architecten uit Tilburg.

Toegankelijkheid
Het beveiligingsbedrijf gaf de architect de expliciete opdracht om iets te doen met het begrip toegankelijkhheid. Dat resulteerde in een dominante trappartij, die dwars door de dubbele gevel en over een bescheiden 'slotgracht' heen loopt. De bezoeker moet eerst die gang naar boven maken (zo'n vier meter hoogteverschil) voordat hij aan de voordeur komt. Dankzij een grote glazen gevel is hij van binnenuit goed zichtbaar. Hierdoor ademt de huisvesting van VCS International de ontoegankelijkheid van een Middeleeuws fort uit.

Levende groene wand
Een indrukwekkende wand in groen natuursteen van Nibo Stone vormt een dominant element in de omgeving.Niet alleen de hoogte draagt daar aan bij, maar ook het feit dat de wand 7 graden uit het lood staat. Op ogenschijnlijk willekeurige plaatsen zijn rechthoekige gaten in de wand gemaakt, waarvan de kaders ook met hetzelfde natuursteen zijn bekleed. In sommige openingen is een kozijn geplaatst in dezelfde donkergroene kleur als het natuursteen. De kleur en textuur van het natuursteen geven het gebouw een wisselend karakter. Na een fikse regenbui krijgt de wand een bijna grimmige uitstraling, terwijl helder licht een felgroen kleur tevoorschijn tovert.

Willekeurig patroon
Ook het patroon in de wand speelt een rol bij de aantrekkingskracht van de entree. De architecten hebben zich veel moeite getroost om met de 4 standaardhoogtes van het natuursteen een grillig verband te maken. Het 'willekeurig' patroon is minder toevallig dan het lijkt: het is zelfs tot op de millimeter uitgetekend.

Trappartij
De trappartij is uitgevoerd door Steenhuis Beton in twee standaard prefab betonnen trapdelen van glad wit beton, voorzien van een op maat ontworpen balustrade. De balustrade is een combinatie van een RVS handrail, stalen balusters en geperforeerde stalen panelen daartussen. Een sterk element in het ontwerp van het gebouw is dat de trap ogenschijnlijk van buiten naar binnen schiet, om daar weer te eindigen in een trap naar beneden in de vide. De handrail loopt dan ook in één lijn door, zij het met een kleine, onmerkbare onderbreking bij de voordeur.

Van ontwerpadvies tot en met levering
Nibo Stone natuursteen adviseerde Van den Hout & Kolen architecten in de materiaalkeuze en informeerde over de technische eigenschappen en mogelijkheden van het gekozen natuursteen. Zij leverde de gedetailleerde gevelplaten aan Van Wijnen Waalwijk B.V. die de elementen vakkundig met pennen bevestigde op het achterliggende buitenblad, met een kleine open voeg tussen de elementen.

Meer gevels
Binnenkort brengt Nibo Stone een nieuwe brochure uit, speciaal over het onderwerp gevels. Onze accountmanagers kennen natuursteen door en door en kunnen u al in ontwerpfase adviseren in materialen en mogelijkheden in productie en toepassingen. Ook professionele montage van de gevelelementen behoort tot de mogelijkheden. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak op

077 387 14 40 of mail naar bouw@nibostone.nl.

foto's met dank aan Van den Hout & Kolen architecten

bronnen: Detail in Architectuur, Bouwen in het zuiden, Belton magazine

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Nibo Stone

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan