De Nieuwe Basis

23 mei 2014
Ontmoeting als uitgangspunt

Op 5 november werd het nieuwe trainings- en nazorgcentrum van Stichting de Basis in Doorn geopend. Stichting de Basis verleent nazorg aan mensen in geüniformeerde beroepen die te maken hebben met een trauma, zoals militairen, maar ook medewerkers van brandweer, politie en ambulance.

Het ontwerp van de nieuwbouw komt van de hand van Royal HaskoningDHV, dat al sinds 2007 betrokken is bij de modernisering van het hele terrein en de gebouwen van de Basis. Voor hen was het een complex en veelzijdig project want het ging niet alleen om de transitie van het gebouw, maar van het hele terrein van 16 hectare. Daar hoorde bijvoorbeeld ook vervangende huisvesting bij voor de bewoners die op het terrein wonen en archeologisch onderzoek.

Het nieuwe gebouw is ontworpen vanuit de nieuwe strategie, visie en missie. Ontmoeting en samenwerking waren een belangrijk uitgangspunt voor dit gebouw. Dat is gelukt: Er is één centrale hal, één trappenhuis en je kunt elkaar niet mislopen.

Duurzaamheid in de zorg
De doelstelling om een duurzamer gebouw te realiseren is gehaald. De provincie Utrecht heeft het gebouw benoemd als voorbeeldproject van duurzaamheid in de zorg. Er is een kleine warmtekrachtinstallatie en ze werken met warmtepompen. Er wordt zelfs deels zelf electriciteit opgewekt. Het gebouw voldoet aan de nieuwste eisen voor isolatieglas.

Gedenkmuur van natuursteen
Bijzonder is de gedenkmuur van natuursteen die door het hele gebouw loopt. Gedenken speelt voor de doelgroep een belangrijke rol bij het verwerken van ingrijpende ervaringen. In de gedenkwand, die op een heel natuurlijke manier door het gebouw heen naar buiten loopt, kunnen ze met elkaar ervaringen delen. Mensen kunnen er bijvoorbeeld voorwerpen neerzetten of een brief inscannen. Deze gedenkmuur werd door Nibo Stone geleverd in een keiharde maar warm ogende kwartsiet uit de Nibo Collectie. Dezelfde tegel werd ook toegepast als vloertegel en buiten als bestrating.

Kwartsiet voor projecten
Kwartsiet behoort tot de categorie metamorf gesteente en is ontstaan doordat zandlagen vele tienduizenden jaren zijn samengedrukt. Steeds werden erboven nieuwe lagen gevormd. Door het enorme gewicht dat op de zandsteen kwam te liggen, veranderde de steen in de loop der tijd in kwartsiet. Kwartsiet is een hard en duurzaam materiaal. De praktisch onverslijtbare steen heeft een warme, vrij rustige structuur en is vorstbestendig. Het is voor velerlei toepassingen geschikt, zoals de hierboven vermelde vloer- en wandtoepassing. Het breukruwe oppervlak geeft de steen een natuurlijke hoge antislipwaarde. Maar ook voor toepassingen op de gevel is kwartsiet uitermate geschikt.

Leisteen in ontmoetingsruimte
De centrale hal loopt over in de ruime en licht opgezette ontmoetingsruimte waar op de vloer een antraciet gekleurde leisteen uit de Nibo Collectie is toegepast. Om de transparatie van het gebouw te benadrukken, loopt de leisteen vloer paralel aan de kwartsieten vloer in de centrale hal.

Leisteen is ontstaat uit klei die onder druk in de loop van vele miljoenen jaren is omgevormd tot leisteen. Het gesteente bestaat uit dunne lagen steen waar een olieachtige vloeistof in zit. Het is een kleurvaste, harde en compacte steen met weinig poriën, zodat ook het schoonmaken van de steen eenvoudig is. De steensoort is derhalve uitermate geschikt voor projectvloeren.

Wilt u meer weten over de toepassing van natuursteen in projectvloeren, wand- of gevelbekleding? Maak een afspraak met een van onze accountmanagers op T 077-382 15 41 of mail naar bouw@nibostone.nl.
foto's met dank aan Stichting De Basis Doorn, Martin Klumper en Vervoort Meubelen te Goirle.

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Nibo Stone

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan