Gerechtsgebouw

3 juli 2002
SITUATIE Het terrein ligt ingesloten tussen drie gebieden met totaal verschillende karakters: kleinmazigheid van de oude binnenstad, de grootschalige 19e en 20ste eeuwse omgeving van de stad en anderzijds twee grote openbare gebouwen van recente datum: de bibliotheek uit de jaren 80 en het belastingkantoor dat in 1994 is opgeleverd.

SYMBOLIEK
Bij het ontwerp van het gebouw is uitgegaan van het conceptuele beeld van de rechtspraak in deze tijd. Vrouwe Justitia, van oudsher voorzien van de metaforen blinddoek, weegschaal en zwaard, heeft in de laatste twintig jaar de functie van scheidsrechter bij geschillen tussen twee partijen zien versterken en de rol van het zwaard zien afnemen. Dit betekent voor alles evenwichtigheid in uitstraling en een sterke horizontaliteit, terwijl toch een gevoel van bescherming - van dat wat we met elkaar afgesproken hebben via de wet - duidelijk moet zijn, in de vorm van een ondergeschikte, maar wel aanwezige verticaliteit. Bovendien moet het gedeelte waar recht wordt gesproken een standvastig niet tijdgebonden karakter hebben. Ook is in de laatste jaren het rechtssysteem controleerbaarder en opener van procedure geworden, terwijl de blinddoek nog steeds dezelfde waarde houdt. Dit betekent dat helderheid en transparantie van ingang, hal en zittingszalen - symbolisch - wenselijk is. De verschillende gelaagdheden, kenmerkend voor onze complexe samenleving, is uitgedrukt in vier gebouwonderdelen, elk met een eigen gezicht, die samen een complex vormen. Ook stedenbouwkundig was deze opsplitsing in onderdelen van belang, om een groot openbaar gebouw van 8600 m2 in te kunnen passen in een locatie met zoveel verschillende gezichten.

HET FUNKTIONELE ONTWERP Het Programma van Eisen van het Ministerie van Justitie vraagt om gescheiden verkeerslijnen voor het publiek, voor de gedetineerden en voor de rechters, welke elkaar niet mogen kruisen op een niveau. Consequent is het kantorengedeelte - met haar eenvoudige eisen - gescheiden van het functioneel en bouwfysisch complexe zittingszalengedeelte. Alle beschikbare extra verkeersruimte is opgespaard om daarmee een zo groot mogelijke hal te kunnen maken, die de twee gebieden met elkaar verbindt.

Ook de verschillende karakters van de situatie hebben tot enkele belangrijke beslissingen geleid. Zo is de ingang principieel naar het hart van de binnenstad gekeerd en gelegd aan het nieuw te vormen wandelgebied langs de Binnenhaven. Een grote luifel begeleidt de voetganger langs de gracht naar de hoofdingang. Vandaar is er een doorkijk naar het 20ste eeuwse gebied voorbij het kanaal en de Blauwedijk en er is een kijk vanuit de hal naar de binnentuin die door de twee kantoorgevels wordt ontsloten. Daar tegenover ligt de grote openbare trap die de bezoeker naar de zittingszalen brengt. Dit gedeelte van het complex ligt op de meest markante plek van de locatie, omdat dat ook de belangrijkste functie van het gebouw vertegenwoordigt. Gedeeltelijk rijst het zittingszalen deel uit het water omhoog.

MATERIALEN EN KLEUREN Voor de draagconstructie is hoofdzakelijk beton toegepast. De gevels van de twee kantorenblokken zijn warm geel gestuct met gemoffelde aluminium kozijnen. De luifel is van staal en is zilvergrijs. De gevelverdeling van het noordelijke kantorenblok is verticaal gericht en relateert aan de overzijde van de Binnenhaven, het zuidelijke kantorenblok aan de Blauwedijk heeft een relatie met de overzijde van het Kanaal en is primair horizontaal van richting. De openbare hal wordt door glazen puien van het buitenklimaat afgeschermd. De gevels van het zittingszalen gedeelte zijn van zijdeglans grijze tegels gemaakt in liggend formaat. Kozijnen en zonweringslouvres zijn zilvergrijs gemoffeld.

Het gebouw is helder, laagdrempelig en transparant. Een gebouw dat niet in de eerste plaats status uitstraalt, maar distinctie.

Trefwoorden

luifel
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BiermanHenket

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan