Kindcentrum Maaspoort Midden

15 mei 2014
Begin 2007 benadert de gemeente ’s-Hertogenbosch Architectenbureau ir. Michel Koolen om een studie te maken naar de mogelijkheden van de voorgenomen uitbreiding van twee scholen. Het doel was om tot één kindcentrum te komen, en deze zo vorm te geven dat ze beide van elkaars uitbreiding gebruik kunnen maken.

De conclusie van het onderzoek, onderschreven door beide directeuren van de scholen is een uitbreiding tussen de twee scholen in. Het kan zonder verlies aan speelgelegenheid en het betreft een strook met een hek en niet functionele bosschages, hoewel er wel een forse, beeldbepalende esdoorn staat.

Na enige tijd tekenen de contouren van een verdergaand plan zich af: de nieuwbouw zal een verbindend element gaan vormen tussen de twee scholen, met als doel een verdergaande samenwerking zonder de eigen identiteit te verliezen.

Afdeling stedenbouw geeft mee dat de nieuwbouw op zal moeten vallen, gelegen aan de Hengmeng, hoofdfietsroute door de wijk Maaspoort, doch niet wervend mag zijn. Dit gegeven, gecombineerd met het rooien van de forse Esdoorn gaf een eerste aanzet tot het formuleren van het concept.

School De Madelief, gelegen aan de zuidzijde van het complex, is opgetrokken uit bruinrood metselwerk, halfsteensverband, met op de groepsruimten, licht hellende daken, belegd met vezelcement golfplaten. School Aventurijn, gelegen aan de noordzijde van het complex, is opgetrokken uit witte betonsteen met op de groeps-ruimten, verhoogde platte daken rustend op doorstekende gelamineerde houten liggers.

Uitvoeren van de nieuwbouw in metselwerk lag om die reden niet voor de hand. In eerste instantie werd dan ook gekozen voor een houten gevel, contrasterend met beide bestaande scholen. De nieuwbouw zal zich op die manier door het hout als 3e element kunnen manifesteren. Echter eiste de opdrachtgever een onderhoudsvriendelijk gebouw, wat in dit geval neer zou komen op vergrijzend hout. Dit vond het architectenbureau geen goed idee aangezien het vergrijzen zich langzaam voltrekt en de nieuwbouw aan 4 zijden een totaal ander traject zou volgen met de nodige vlekkerigheid tot gevolg. Daarnaast lag er de eis van de brandweer om voldoende weerstand tegen brandoverslag te hebben. De eisen voor een onderhoudsvriendelijk en brandveilig product gaven de doorslag om te kiezen voor ROCKPANEL gevelbekleding. Hierbij is door het architectenbureau gekozen om de ROCKPANEL Woods stroken in verschillende breedtes te zagen en in 4 designs ad random te potdekselen.

Om het gebouw nog meer te laten opvallen en de identiteit te behouden is er gekozen om een ‘boom’ in te passen in de gevel. Ook voor de toe te passen “boom” gold uiteraard dat het onderhoudsvriendelijk zou moeten zijn. Om die reden is gekozen voor een boom van corten staal. Het bijzondere van deze oplossing is niet zozeer de vorm van de “boom” maar het feit dat de takken in de ROCKPANEL gevel verwerkt zijn en door de gevel heen steken.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan