Uitgeverij Boom

22 april 2014
‘Dit is een andere collectie platen dan wat je normaal ziet’

‘Ik krijg meestal wel de opdrachtgever die het beste bij mijn aanpak past’
Een interieur zegt veel, zo niet alles over de personen die er in wonen of werken. Kleuren, materialen, decoraties; eigenlijk de complete stijl vertelt een verhaal of is misschien wel een spiegel die het karakter van een persoon of bedrijf duidelijk weergeeft.

Het is een denkwijze die past bij de aanpak van Toula Alexander. Deze Amsterdamse interieurontwerpster pakt elke opdracht anders aan. “Er zit een groot verschil tussen het interieur van een oud grachtenpand of een modern nieuw appartement,” zo onderbouwt ze haar aanpak. “Ook bij de inrichting van bedrijven komen telkens weer andere aspecten - die bepalend zijn voor de stijl - om de hoek kijken.” De redactie van Binnenwerk ging met Alexander in gesprek om haar werkwijze verder onder de loep te nemen.

Diverse stijlen
Met al bijna dertig jaar ervaring in haar vak, voelt Toula Alexander feilloos de wensen van haar opdrachtgevers aan. Daarbij bedenkt ze voor elke klant een op maat ontwikkelt interieur. In de afgelopen decennia ontwikkelde ze diverse soorten stijlen voor zowel gezinnen als ook bedrijven en instellingen. Het is de diversiteit in haar werk die het voor Alexander zo aantrekkelijk en uitdagend maakt. Hoe weet ze zeker of ze bij het ontwikkelen van een bepaalde stijl de juiste keuzes maakt? “Ik werk met vaste collages. Daarbij bepaalt de opdrachtgever zelf zijn eigen keuzes zodat een goed beeld ontstaat van zowel de leefwereld als de stijl die aansluit bij de wensen van deze klant.”

Multifunctionele ruimte
Een goed voorbeeld van de aanpak die Alexander hanteert is het beste uit te leggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld; in dit geval de opdracht die zij kreeg bij uitgeverij Boom. Daar bestond de wens om het souterrain van het gebouw een andere stijl te geven. Een stijl die volledig moest aansluiten bij de diversiteit van de Amsterdamse uitgeverij. Boom is namelijk verdeeld in drie takken: Boom Filosofie, Boom Psychologie plus Uitgeverij Boom Nelissen; een tak die boeken op het gebied van management en coaching op de markt brengt. Een souterrain is 180 vierkante meter groot en moet vooral als representatieve ontvangstruimte gebruikt worden. Tevens is het mogelijk om hier presentaties en recepties te organiseren of vergaderingen te beleggen. Kortom: een multifunctionele ruimte.

Workshop
Alexander vertelt: “Tijdens mijn workshop waren een aantal vertegenwoordigers van deze drie takken plus een afgevaardigde van het management aanwezig. Aan de hand van veertig collages probeer ik een zo goed mogelijk beeld van het bedrijf te krijgen. Op die collages staan bijvoorbeeld een aantal auto’s afgebeeld. Daarbij stel ik de vraag: welke auto past het beste bij jullie bedrijf of afdeling? Iedereen mag daarbij zijn eigen voorkeur uitspreken. Diezelfde aanpak hanteer ik bij alle collages. Hierdoor ontwikkel ik een goed beeld voor het best passende interieur. Aan de hand van alle informatie ontstaat een voorstel voor het interieur.” Bij Boom was het dus de uitdaging om de drie verschillende takken in één complete pakket te gieten. “Het moest zowel gezellig als modern als stads zijn. Hier is gekozen voor een stoere industriële look, aangevuld met houten boekenkasten en meubels. Als bijpassende kleur heb ik voor rood gekozen. Verder hangen in de kasten diverse grote schermen en touchscreens die de bezoeker kan gebruiken.

Materiaal
Op het moment dat het definitieve akkoord kwam, ging Alexander op zoek naar de gewenste kleuren en materialen. “Rond dezelfde tijd dat ik door de uitgever benaderd werd voor deze opdracht kwam ik in contact met DecoLegno. Zij beschikken dankzij het label Cleaf over een collectie plaatmateriaal die niet alleen afwijkend is van het gangbare, maar ook perfect aansloot bij de wensen van Boom. De stalen heb ik besproken met de aannemer, MVB Bouw uit Amsterdam. Ook zij waren van dit materiaal onder de indruk. Het is vooral een andere collectie dan wat je normaal ziet en het oogt stoerder. Je voelt echt het reliëf. Maar het paste vooral uitstekend bij de plannen voor de ruimte van Boom. Het sprak ook de mensen van de uitgever bijzonder aan.” Met de platen van DecoLegno is onder andere een zestien meter lange boekenkast gemaakt. Verder ook een balie, de pantry, plus de vensterbanken van deze ruimte.

Behalve het afwijkende, bijzondere materiaal was Toula Alexander onder de indruk van de hoge servicegraad bij DecoLegno. “Ze reageren heel alert. Ook bij andere projecten werk ik nu met hun materiaal. Dan krijg ik direct voldoende stalen aangeboden. Het zorgt ervoor dat ik prettig kan werken, maar dat ook de complete samenwerking tussen alle partijen positief verloopt. De platen zijn een essentieel onderdeel van het complete traject. Als bij de leverancier, zoals hier bij DecoLegno, al alles op en top geregeld is, werkt dit door naar alle partijen. Mede daarom kan iedereen bij het project van Boom met veel genoegen terugkijken. Het was een opdracht die prima aansloot bij mijn werkwijze, maar meestal krijg ik toch wel de opdrachtgevers die het beste bij mijn stijl passen.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DecoLegno BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan