Verbeterde akoestiek voor voormalige F16-hangar

12 februari 2014
Al enkele jaren is de vliegbasis Soesterberg niet meer in gebruik als militair vliegveld. Op deze locatie is onder andere een voormalige F16-hangar te vinden die in de loop van 2014 dienst moet gaan doen als cultureel centrum. Toen de hangar jaren terug werd gebouwd was de akoestiek van de ruimte nog niet van belang. Merford kreeg de uitdaging om daar toch nog wat van te maken, met het oog op de nieuwe functie van de ruimte. Het absorberend plaatmateriaal Akotherm NG bood uitkomst.

Sinds 2009 is de vliegbasis Soesterberg, na een eeuw dienst gedaan te hebben als militair vliegveld, eigendom van de Provincie Utrecht. Momenteel is de Provincie, samen met de gemeente Soest en gemeente Zeist, bezig met het project "Hart van de Heuvelrug", en de voormalige vliegbasis is het kroonproject hier van. Hier moeten natuur en cultuur samen gaan, komt het Nationaal Militair Museum en kunnen mensen straks wandelen en fietsen tussen de oude bunkers, munitiedepots en shelters. De planning is dat alles in de zomer 2014 open gaat voor het publiek.

Merford kreeg de opdracht de akoestiek in een voormalige F16 shelter aan te passen aan de nieuwe wensen: het houden van culturele evenementen (muziek, theater). Niet alledaags detail daarbij: Gebruik van de shelter zou alleen plaatsvinden gedurende de warme maanden van het jaar, verder is de shelter dicht en dus onderhevig aan het weer, er komt namelijk geen verwarming aan te pas.

De akoestiek van de F16 shelter was destijds natuurlijk geen thema. Maar nu, in een lege shelter en door de aparte vormgeving t.o.v. een regulier gebouw, vormde dat een groot probleem. Om aan de akoestische wensen te voldoen, monteerde Merford een tiental banen met Akotherm NG Baffles. De zwarte kleur past prima bij de reeds aanwezige zwarte containers (toiletten, kleedruimte), het materiaal kan prima tegen (langdurig) vochtige condities en door alleen aan de bovenzijde met profielen te werken ter ophanging kan ook geen technicus zijn hoofd stoten tegen harde hoekpunten van kaders. Het monteren zelf was ook een bijzonder uitdagende klus vanwege de combinatie gehard staal (4 mm) en gewapend beton van de Shelter zelf.

De werkzaamheden in de Shelter gaan nog voort, maar door toepassing van de Akotherm NG in bafflevorm van Merford, heeft de Shelter z'n ruwe, rauwe uitstraling behouden en is de akoestiek aangepast naar het nieuwe toekomstige gebruik.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Merford

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan