Meander Medisch Centrum

7 februari 2014
“Onderhoudsvrije brandvertragende geveldelen Meander ziekenhuis Amersfoort”

In 2013 is het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort geopend. Het nieuwe complex is een prachtig modern ziekenhuis geworden. Het gebouw heeft een vriendelijke professionele uitstraling waarbij houten gevels natuurlijk niet kunnen ontbreken. Op 6 september 2012 is het hoogste punt bereikt met ruim 600 bouwvakkers die aan het nieuwe ziekenhuis werken.

Al in 2010 is op 27 augustus de eerste paal geslagen voor het bouwproject met een aanneemsom van 175 miljoen euro. Hiermee is het een van de grootste bouwprojecten van Nederland waarvoor een unieke VOF is opgericht waarin Heijmans Utiliteitsbouw, Burgers Ergon installatietechniek en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten deelnemen voor een derde deel. Het geheel is gefinancierd door een consortium van Rabobank, ING en BNG.

Natuurlijk en modern ontmoeten elkaar
Voor een groot deel van de gevel is de keuze gevallen op Western Red Ceder SafeWood® Select delen met een fijnbezaagde zichtzijde, aangebracht volgens een open latten systeem. In totaal is in het project meer dat 4700 vierkante meter houten gevelbekleding toegepast. Hierdoor ontstaat een warme natuurlijke uitstraling die past binnen het moderne en strakke ontwerp.

Het nieuwe ziekenhuis ligt op een mooie plek, ingebed in de groene omgeving van de rivier de Eem. Rondom het gebouw wordt het Meanderpark aangelegd. Dit park wordt een natuurgebied dat deel uitmaakt van de ecologische verbindingszone langs de Eem. Het water gaat 'meanderend' door het park. Voor de bouw van het ziekenhuis moesten bomen worden gekapt. Hiervoor zijn in het park nieuwe bomen terug geplant. Door de houten gevel is het ziekenhuis meer in harmonie met het omliggende park. Western Red Cedar heeft een warme kleur wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling.

Een gezonde en veilige omgeving
Het Meanderpark draagt bij aan een gezonde omgeving, een healing environment, voor de patiënt. Vanuit grote delen van het ziekenhuis kan men genieten van de groene omgeving. Naast dat het een gezonde omgeving is, moet het ook veilig zijn. Door de houten gevelbekleding te behandelen met een brandvertragend middel wordt er aan de strenge veiligheidseisen omtrent brandveiligheid voldaan. Brand en rookvorming worden verminderd door de stoffen in het hout die brandbare houtgassen neutraliseren. Een koollaag vermindert de snelheid van verspreiding van het vuur. Juist in openbare gebouwen, en dan met name ziekenhuizen, is het erg belangrijk om het gebouw zo veilig mogelijk te maken.

Aangezien het hout op sommige plaatsen is gemonteerd tot op een hoogte van wel 42 meter is SafeWood® Select toegepast. Deze technologie maakt het mogelijk om hout brandvertragend te maken. Uniek aan deze behandeling is dat het een weersbestendige bescherming biedt waar geen verder onderhoud aan te pas hoeft te komen.

Foreco Houtconstructies
De montage van het hout is uitgevoerd door Foreco Houtconstructies uit Noordeloos. Timmerlieden van het bedrijf hebben hierbij de houten geveldelen aangebracht op spijkerlatten, waarbij in veel gevallen ook de achter constructie is verzorgd. Deze bestaat uit een regelwerk van verduurzaamd vurenhout, aangebracht op een betonnen achterwand, opgevuld met hoogwaardige isolatie en afgewerkt met een zwarte UV bestendige en brandvertragende folie. De vurenhouten spijkerlatten zijn net als de gevellatten brandvertragend behandeld met SafeWood® Select en daarnaast rondom zwart geschilderd. Hierdoor vallen ze meer weg met de achtergrond. Op de spijkerlatten zijn de Western Red Ceder SafeWood® Select delen horizontaal vernageld met een hart-op-hart afstand van 100 mm.

Naast de uitvoering heeft Foreco Houtconstructies een adviserende rol gehad binnen de houten lattengevels en deze nader uitgedetailleerd. Dit heeft bijgedragen aan een vlot lopende uitvoering, waarbij de timmerlieden met vakwerk strakke gevels hebben aangebracht.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Foreco Houtproducten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Foreco Houtproducten

Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan