Transformatie van kerk tot kantoor

25 oktober 2013
Nadat ze lang een kantoor boven een Scheveningense vishandel hadden vonden de mensen van Acato het tijd voor iets nieuws. Ze wilden centraler inde stad Den Haag zitten en misschien hadden ze ook wel genoeg van de vislucht. Hun oog viel op een oude 19e
eeuwse kerk aan de Veenkade. Het gebouw was volledig uitgewoond en voldeed op geen enkele manier aan de moderne eisen van comfort, duurzaamheid, energiegebruik, bruikbaarheid of zelfs veiligheid. In nauw overleg met onze opdrachtgever Acato zijn we met goede moed aan deze klus begonnen.

Het gebouw had in de afgelopen 150 jaar misschien wel tientallen verbouwingen ondergaan die als gezamenlijk resultaat hadden dat de kerk een doolhof van gangen, kleine hokjes, rare trapjes was geworden. Elke logica en structuur ontbraken. Het eerste wat we deden was al deze ad hoc ingrepen verwijderen zodat de oorspronkelijke structuur weer zichtbaar werd. Vervolgens hebben we het stelsel van trappen en trappetjes vervangen voor twee duidelijke hoofdtrappen, één voor het kantoor van Acato en één voor de beide te verhuren units.

De centrale ingreep in het kantoor van Acato was de vrijstaande eiken trap die de oude kerkzaal verbindt met de hoger gelegen voormalige slaapzalen en en passant het tot vergaderruimte omgebouwde koor aandoet. De constructie van de trap is van staal maar hij is in zijn geheel bekleed met hout, aan de binnenzijde blank geolied eiken en aan de buitenzijde met wit geschilderd vurenhout.

De renovatie is op een praktische manier ingestoken wat betekent dat we steeds een afweging hebben gemaakt tussen de maximale mogelijke verbetering en het budget. Wij hebben bijvoorbeeld de muren geïsoleerd met ademende voorzetwanden, ramen zijn vervangen voor nieuwe kozijnen met dubbel glas volgens het concept 2 systeem. Dit systeem gaat uit van volledig in de fabriek gemaakte en afgelakte kozijnen die alleen maar in de gaten van de oude kozijnen hoeven te worden gehangen. De kruipruimte is geïsoleerd met een laag van 30 cm schelpen We hebben voor dit natuurproduct gekozen omdat het heel goed is voor de vochthuishouding en het schimmels voorkomt. Deze schelpen in de kruipruimte vormen nog de enige referentie naar het voormalige kantoor van Acato aan het strand.

Toen we aan de opdracht starten zeiden onze opdrachtgevers dat ze niet graag een heel strak kantoor wilde hebben maar dat juist ook iets van de informele sfeer van de kerk wilde behouden en dat is volgens ons goed gelukt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HOYT Architecten & Bouwmanagers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van HOYT Architecten & Bouwmanagers

HOYT Architecten & Bouwmanagers
HOYT Architecten & Bouwmanagers
HOYT Architecten & Bouwmanagers
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan