Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer
Copyright: Chiel de Nooyer

Duurzame renovatie

23 augustus 2013
Een huis met twee gezichten

Midden tussen de bossen op de Utrechtse Heuvelrug staat een bijzonder woonhuis. De woning is gerenoveerd door de architecten Maxim Winkelaar en Bob Ronday waarbij de nadruk lag op duurzaamheid. De vrijstaande villa is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en de woning kenmerkt zich door wit geschilderde buitenmuren en een rieten kap. Op het terrein staat ook een dubbele garage in de stijl van de woning waarbij het geheel de karakteristiek heeft van een Engelse cottage omringd door een grote, fraai aangelegde tuin. De woning is gedurende de afgelopen honderd jaar verschillende keren verbouwd. In de jaren ’70 heeft de meest rigoureuze verbouwing plaats gevonden waarbij vooral de zichtbare zijkant van de woning van karakter veranderde door de toevoeging van een ‘over gedimensioneerde’ veranda.

De opdrachtgevers wilden een woning die zowel leefbaar als zeer duurzaam is. Een van de wensen was dat alle verblijfsruimten, met het oog op de toekomst, op de begane grond werden gesitueerd zodat een goed toegankelijk gebouw zou ontstaan. Samen met Maxim Winkelaar en Bob Ronday werden alle wensen zo goed mogelijk geïnventariseerd en omgezet in een ontwerp.Tijdens het ontwerpproces werd nauwkeurig in kaart gebracht welke onderdelen van het huis konden worden hergebruikt, zodat niets achteloos uit het gebouw werd verwijderd.

Duurzaam ontwerpen

Naast een grondige renovatie van het woonhuis werd de aanwezige veranda betrokken bij de woning en uitgebreid met een stukje nieuwbouw. De afwerking van de bestaande veranda was in de loop van de jaren zeer gedateerd, maar door de situering ten opzichte van de andere woonvertrekken was deze ruimte zeer geschikt voor een hergebruik als slaapkamer met hieraan een spa/wellness.

De gevels van de veranda en de nieuwbouw zijn bekleed met Accoya® hout, een duurzaam product dat door en door gemodificeerd is en 50 jaar of langer stand houdt. Vanwege de ligging in het bos is er gekozen voor een verticale houten bekleding, zodat de nieuwbouw verweven is met de locatie. De houten gevel speelt ook goed samen met het rieten dak. Het Accoya® regelwerk heeft een onderlinge afstand van 1 cm. Dit is bewust gedaan om het geheel minder massief te maken. De borstwering van het platte dak is semi-transparant. Het regelwerk is daar om en om bevestigd, waardoor een gedeelte van het huis nog goed zichtbaar is. Een gedetailleerde afdeklat aan de bovenzijde is de bekroning van de verticaliteit en maakt het geheel tot een subtiele doos.

De veranda is gedeeltelijk op het zuidwesten georiënteerd en daar hebben de architecten glazen vouwwanden toegepast. Deze kunnen geheel worden opengezet waardoor de binnen-buiten relatie wordt versterkt.

Duurzame techniek

Naast hergebruik is er in de woning voor duurzame energieoplossingen gekozen. Zo is er in het gehele huis een nieuwe tegelvloer met vloerverwarming gekomen. In de kelder is een warmtepomp geplaatst met leidingen diep in de grond (160 meter). De warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte om de woning te verwarmen. Tezamen met de vloerverwarming levert dit een goede energiebesparing op. Naast de warmtepomp heeft de opdrachtgever voor zonne-energie gekozen om onder andere de jacuzzi in de spa/wellness te verwarmen. Het dakterras van de omklede veranda was hier zeer geschikt voor. Hier is een ruimte gereserveerd waar de zonnepanelen achter de deels open borstwering ligt.

Naast de keuzes voor de duurzame gevel en energievoorziening werd er ook nagedacht over hergebruik van goede bestaande elementen in de woning. Zo werd de keuken voorzien van een nieuwe verflaag en moderne inbouwapparatuur, zodat deze weer in perfecte staat verkeerd. Ook werden zonneschermen schoongemaakt en verhangen zodat deze weer optimaal functioneren.

De voorzijde van de woning is geheel traditioneel gebleven in Engelse cottage stijl. Aan de zijkant en de achterkant, waar de veranda zich bevindt, heeft de woning een nieuw gezicht gekregen. Ook is aan de achterzijde een nieuwe entree gemaakt waardoor dit als het ware een tweede maar moderne voorzijde is geworden. Door de keuze voor de houten gevel met grote raampartijen levert deze zijde een afgewogen contrast met de bestaande bouw. Het gehele project is een doordacht succesvol en duurzame renovatie geworden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Maxim Winkelaar Architects B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Maxim Winkelaar Architects B.V.

Maxim Winkelaar Architects B.V.
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Maxim Winkelaar Architects B.V.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan