Eerste C2C woning NL

10 juni 2013
In 2012 is de eerste cradle to cradle woning van Nederland gerealiseerd. De woning, met de naam ‘Recht op Wind’, staat in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek. In deze woning, ontworpen door XXarchitecten en Arconiko architecten, is nu voor het eerst elk aspect op de uitgangspunten van cradle to cradle getoetst. Alle gebruikte materialen zijn geanalyseerd, de relatie met de omgeving is optimaal benut en de energiehuishouding is volledig gecontroleerd. De woning wekt zijn eigen energie op. De inzet van de woning was om aan te tonen dat duurzaamheid, comfort en woonplezier perfect samengaan.

Huis vormt een onderdeel van het landschap
Het huis is zowel van binnen als van buiten onderdeel van het landschap. De materialisatie van hout, steen, glas en zink refereert aan het cultuur-historische verleden van de omgeving. In het ontwerp is de woonlaag opgetild om uitzicht over de dijk te bieden. Iedere woonruimte is georiënteerd op het uitzicht naar een van de vier windstreken. Zo is er overal een prachtig zicht over het landschap en de fraaie Hollandse wolkenluchten.

Ruimtelijk ontwerp staat centraal
Het ruimtelijk concept van de woning is een open plattegrond met doorgaande verbindingen. Op de entreeverdieping zijn een berging en een kleedruimte in het hrt van de woning gesitueerd. Hieromheen zijn alle ruimten in een doorgaande lijn gerangschikt. Elke ruimte geeft een ander zicht op de omgeving. Zowel vanuit het bad als in de douche is het mogelijk om over het landschap uit te kijken.

Een doorgaand terras loopt rond de kop van de woning van oost, via zuid, naar west. Binnen en buiten lopen zo in elkaar over. Een entresol met de bibliotheek steekt de woonruimte in. Door een tweetal openingen in het dak is het mogelijk om zowel overdag als ‘s nachts naar de hemel te kunnen kijken.

De begane grond heeft hetzelfde oppervlakte als de woonlaag en is in tweeën gedeeld. Eén ruimte is de garage, de andere ruimte is een studio, annex logeerruimte. De studio staat in directe verbinding met de tuin en wordt voor een groot deel beschaduwd door het overstekende terras. Doordat het terras dicht is kan de glazen schuifwand ook bij regen geopend blijven.

Hoge score op cradle to cradle schaal
C2Clabxx heeft een cradle to cradle tool ontwikkeld om de prestaties van een gebouw te meten. Deze tool is vanaf het begin van het project gehanteerd als leidraad bij het ontwerpen.

De C2C tool meet op 4 verschillende aspecten de C2C prestaties: omgeving-ontwerp-installaties en materiaal. Bij elkaar geeft dit een totaalscore tussen de 0 en de 100. 100 staat voor volledig C2C, een prestatie die op dit moment nog niet haalbaar is. De woning behaalt een score van 89 procent op de cradle to cradle schaal. Dit komt zowel door de materialisatie als door het ontwerp. De vrijstaande woning maakt bovendien optimaal gebruik van de natuurlijke omgeving.

Bij de materialen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gecertificeerde C2C materialen. Dit is nog niet voor alle bouwonderdelen mogelijk. Bij de onderdelen waar geen C2C gecertificeerde materialen voorhanden waren heeft het ontwerpteam de materialen zelf onderzocht op samenstelling, herkomst en hergebruikmogelijkheden. Materialen waarvan

de leverancier niet alle basisstoffen wilde prijsgeven vielen af voor gebruik.

Duurzame energiehuishouding
De woning haalt zijn volledige energiebehoefte uit zon, wind en bodem. De 48 m2 photovoltaïsche cellen brengen 5000 kWh per jaar op, ruim voldoende voor de volledige electriciteitsbehoefte van de woning. De 4 m2 zonnecollectoren zorgen voor het warme water en de bodemwarmte voor de ruimteverwarming. De wind wordt gebruikt voor ventilatie en koeling van de woning.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Arconiko architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Arconiko architecten

Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Arconiko architecten
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt