Isala Zwolle

28 mei 2013
Isala Zwolle is het nieuwe ziekenhuis in Zwolle. Een hedendaags innovatief, duurzaam en daardoor toekomst gericht ziekenhuis. Medische zorg van hoogstaande kwaliteit wordt geleverd in een zinrijke omgeving. Door het gebruik van zachte kleuren, natuurlijke materialen en veel groen heeft het gebouw een positieve invloed op het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers.

Isala Zwolle is ontworpen door Architecten Maatschap Isala, bestaande uit de bureau's Alberts & Van Huut International Architects, a/d Amstel Architecten en Alberts, Van Huut & Partners Engineers. Binnen AMI werd grote ervaring met het bouwen van ziekenhuizen gekoppeld aan een humane visie op de zorgomgeving. Het werd een geweldig ziekenhuis dat nauwelijks op een ziekenhuis lijkt.

Het grote ziekenhuiscomplex van 108.000 m2 is klein gemaakt door de ruimte op te delen in vier zogenaamde vlinders. Eén van de vlinders bestaat uit laboratoriumfuncties en is verder voor patiënten niet toegankelijk. Eén vlinder bevat alle zware ziekenhuisfuncties zoals OK s, Intensive Care, spoedeisende hulp, en beeldvormende technieken. Deze bevindt zich in het midden van het complex. Twee vlinders aan weerszijden hiervan bevatten poliklinieken beneden en verpleegafdelingen boven. De 4 vlinders zijn ondergronds gekoppeld middels een transportgang. Op de begane grond vindt de bezoeker van het ziekenhuis vanuit de ontvangsthal, via een langs de tuin gelegen hoofdstraat, de trappenhuizen naar de vlinderverdiepingen. Isala is op 5 augustus in gebruik genomen.

Het interieurontwerp en het architectonisch ontwerp van het ziekenhuis vormen één geheel. Kleur, materiaal, en landschap worden ingezet om mensen zich prettig te laten voelen, en stress te reduceren. Dat is belangrijk, en zeker in een ziekenhuis. Geen lange witte gangen met kunstlicht, maar een gang met uitzicht op de tuin, met informele bankjes onder grote planten, om even uit te rusten of om na te praten. Al bij de binnenkomst van het ziekenhuis voel je aangenaam verwelkomd. De kolommen in de ontvangsthal lijken wel op bomen. Vides in en langs vloeren geven doorzicht en laten het licht diep in de ruimte doordringen. Planten kunnen hier hoog groeien. De wanden zijn in elkaar overlopende zachte tinten kleuren, en doen weldadig aan. Het is een intieme ontvangsthal.

Het complex is in vier afzonderlijke gebouwen verdeeld in de vorm van zogenaamde vlinders. Kleur is mede gebruikt voor associatieve "wayfinding": Elke vlinder heeft zijn eigen kleurpalet voor de vloeren en de afwerking van het atrium. De kleuren van de buitenkozijnen variëren per verdieping. Zo krijgt ieder deel van het gebouw haar eigen uitstraling. Voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en andere houtsoorten. De natuur en de verbinding met de buitenomgeving zijn inspiratiebronnen geweest voor dit ontwerp. En het omgaan met binnen en buiten. Ben je in het atrium nou binnen of buiten? Je bent buiten maar voelt de beschutheid van binnen.

15 Jaar samenwerking bekroond door een groot medisch hoogwaardig opgeleverd gebouw, dat bij patiënt en ziekenhuismedewerker blijdschap oproept. Die kwaliteit dankt het gebouw aan expertise, en samenwerking. Dat het gebouw ook nog eens gebouwd is binnen tijd en budget geeft extra voldoening. De bouwdirecteur: Terugkijkend is de grootste waarde van de architect geweest dat hij zich gedurende al die tijd is blijven inzetten voor een omgeving waarin de patiënt zich bij Isala thuis voelt. Dat voel je zelf, en je ziet het aan de patiënten die binnenkomen. De architect: De grootste waarde van de bouwdirecteur is dat hij gedurende al die tijd met bezieling de betrokkenheid van zovelen kon aanwakkeren en vasthouden. Zo is bouwen mensenwerk, en dát is het.

Locatie

Trefwoorden

isala klinieken
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met a/d amstel architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van a/d amstel architecten

a/d amstel architecten
a/d amstel architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan