Geusseltbad

29 mei 2013
Het Geusseltbad: zwembad van de toekomst

Op 1 mei opende het meest duurzame zwembad van Nederland haar deuren voor het grote publiek. Het Geusseltbad in Maastricht is ontworpen en gebouwd volgens de cradle-to-cradlefilosofie. Niet eerder werd er een zwembad gebouwd, waarin zo veel gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Kroon op het werk is de keramische C2C-gevelafwerking van Mosa Façades.

Het Geusseltbad vormt het kloppende hart van het Geusseltpark, een gebied dat volop in ontwikkeling is en zich bevindt langs de A2 bij Maastricht. Het multifunctionele zwembad- en sportcomplex bestaat uit vijf baden: een recreatiebad, een combibad, een wedstrijdbad, een zorgbad en een buitenbad. Bij het ontwerp en de bouw van het complex is het architectenbureau, Slangen + Koenis Architecten, uitgegaan van de cradle-to-cradlefilosofie. Deze filosofie gaat niet uit van reductie, maar van onbeperkt hergebruik van alle productonderdelen en -materialen. Het Geusseltbad is klimaatneutraal, bevat de nieuwste technologieën en is volledig autarkisch. Het is het eerste zwembad in Nederland met een BREEAM-NL Bespoke certificaat, waarmee de duurzaamheid van het gebouw op een onafhankelijke manier is getoetst en bevestigd.

Nieuwste technologieën
Om de bezoekers van alle gemakken te voorzien – nu en in de toekomst – zijn de nieuwste technologieën ingezet. Zo zijn de vloeren van de baden verstelbaar en is er gebruikgemaakt van geperforeerd hout in de wanden en plafonds ter bevordering van de akoestiek. Met warmtepompen is een ‘all-electric’ energieconcept gerealiseerd dat nagenoeg geheel ontwikkeld is volgens de principes van cradle-to-cradle (C2C). Daarmee is het Geusseltbad het eerste en enige zwembad in Nederland zonder gasaansluiting.

De warmte voor verwarming in het zwembad wordt uit ondergrondse bronnen gehaald, en een zonnecollectormat op het dak levert ‘s zomers de warmte voor het water in het buitenbad. Het spoelwater voor zwembad en toiletten haalt men uit de grond, wat het drinkwaterverbruik beperkt. Waar mogelijk wordt gebruikgemaakt van de energie die de PV-cellen op het dak leveren. De overige energie komt van groene stroomvoorziening.

Mosa C2C-Gevelsysteem
Voor de ontwikkeling van de geveltegels sloegen Slangen + Koenis Architecten en Mosa Façades, specialist in keramische geveltegels, de handen ineen. Deze samenwerking kwam niet uit de lucht vallen. Mosa ligt op een steenworp afstand van het Geusseltbad en is bovendien de eerste en enige tegelproducent ter wereld die voor al haar tegels C2C-certificaten heeft behaald. Ruim twee jaar werkten het architectenbureau en Mosa Façades aan de ontwikkeling van een duurzame gevelafwerking. Jetske Bömer, projectarchitect bij S + K: “Het ontwikkelproces is in de eerste fase direct opgestart, waardoor er de mogelijkheid was om een nieuwe tegel te maken waarin de nieuwste inzichten en ambities bij Mosa Façades werden gecombineerd met de esthetische en duurzame ambities van Slangen + Koenis. Hierdoor ontstond een optimalisatie, waardoor het uiteindelijke product is versimpeld en de esthetische uitgangspunten zijn versterkt.”

Fijnkeramische C2C-tegels
De samenwerking tussen het architectenbureau en het Maastrichtse tegelbedrijf resulteerde in een fraai tegelontwerp waarin vormgeving, functionaliteit en duurzaamheid centraal staan. Bömer: “Wat ons erg aansprak was dat Mosa vanaf het begin bereid is geweest energie te steken in onze ambitie.” De C2C-systeemgevel van het Geusseltbad telt 6.258 fijnkeramische tegels in drie zwarttinten, vier breedtematen en drie dieptematen, waardoor een speels gevelbeeld is ontstaan. De tegels zijn C2C Silver gecertificeerd, kras- en zuurbestendig en dusdanig gesinterd dat ze niets opnemen en niet verkleuren. Cassettes van verschillende breedtes en dieptes zijn aan aluminium profielen op de houtsketeltbouwconstructie bevestigd.

Naast betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling van de gevel is Mosa ingeschakeld voor de verwerking van tegels in het interieur. Op de vloeren is gekozen voor antisliptegels en de doucheruimtes worden gekenmerkt door frisse kleuren. De bekleding van de wanden in de gangen en horecaruimte met verschillende formaten tegels in beige en bruine tinten, benadrukken de lineaire structuur van het Geusseltbad. Voor de productie van de tegels zijn honderd procent cradle-to-cradlematerialen en -pigmenten toegepast; van zowel de klei als de pigmenten is de herkomst bekend. Met het ontwerp van het Geusseltbad hebben Slangen + Koenis Architecten en Mosa Façades bewezen dat in het zwembad van de toekomst esthetiek, innovatie én duurzaamheid hand in hand gaan.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan