Het College

23 april 2013
‘Het College’ in Weert biedt ruimte aan 1400 leerlingen en verschillende onderwijsvormen: VMBO, HAVO en VWO . Daarnaast zijn er ook twee sportfaciliteiten in het gebouw ondergebracht: een multifunctionele sportzaal en de gemeentelijke sporthal die voldoet aan het NOC*NSF standaard. Het College is één van de LOOT-scholen van Nederland; een school waar leerlingen topsport en studie combineren. De school ligt op een groene locatie net buiten het centrum van Weert. Het gebouw opent zich met verdiepingshoge ramen naar het omringende groen en biedt leerlingen en docenten een stimulerende leeromgeving met veel daglicht. Door de transparante gevel zijn alle lesactiviteiten ook van buiten goed zichtbaar. Het onderwijs is niet verstopt, maar doelbewust in de ‘etalage’ gezet.

De transparantie van de gevel wordt afgewisseld met gekleurde gevelpanelen. De verschillende kleuren van de gevelpanelen contrasteren met de natuurlijke kleuren van de omgeving. Behalve groen komen in een kleurverloop rondom het gebouw alle kleuren van de kleurencirkel in de gevel terug. Bij de hoofdingang zijn de gevelpanelen in rood uitgevoerd. Zo wordt duidelijk gemaakt waar zich het hart van het gebouw bevindt. In noordelijke richting – de koelere kant – verloopt deze rode kleur geleidelijk naar warmer geel; in zuidelijke richting – de warmere kant – juist naar een koelere paarse tint. De gekleurde panelen zijn ook zichtbaar in het interieur en helpen bij de oriëntatie in het gebouw.

De lineaire, meanderende vorm van het schoolgebouw zorgt ervoor dat de verschillende functies elk over een eigen vleugel beschikken, terwijl de centraal gelegen leerdomeinen nooit ver weg zijn. De open leerdomeinen sluiten aan bij het vernieuwde onderwijsprogramma van de school, waarin leerlingen zelfstandiger leren werken binnen een herkenbare en veilige omgeving. Daarnaast zijn er ook ruimtes voor klassikaal onderwijs en korte instructies in het gebouw aanwezig.De gemeenschappelijke aula verbindt de twee vleugels van het gebouw met elkaar. De brede trap kan bij evenementen ook als tribune gebruikt worden. Grote lichtkoepels in het dak zorgen voor voldoende daglicht in de aula.

Op de eerste verdieping bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes die beschikbaar zijn voor alle leerdomeinen. Behalve een laboratorium zijn hier ook de ateliers voor muziek en beeldende kunst te vinden. De begane grond, de noordzijde van de eerste verdieping en de volledige tweede verdieping zijn ingericht voor onderwijs. De stafruimtes bevinden zich afgescheiden van de verkeersstromen op de eerste verdieping. Hierdoor is een eigen gebied gecreëerd, terwijl de ruimtes toch centraal gelegen zijn.De plattegronden van de school zijn volledig vrij indeelbaar. Door de grote kolomoverspanningen kunnen ook de installaties, bij toekomstige wijzigingen van de indeling, eenvoudig worden aangepast. De onderwijsruimten hebben een netto vrije hoogte van 3,30m, waardoor de ruimtes prettig aanvoelen.

Door het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe en hout, is er een aangename en natuurlijke leeromgeving ontstaan. Om de exploitatiekosten laag te houden zijn de toegepaste materialen in samenspraak met de facility manager ook op onderhoudsvriendelijkheid geselecteerd. De compactheid van het gebouw zorgt voor een gunstige bruto-netto verhouding en een hoge energie-efficiëntie. De gekleurde gevelpanelen, zonwerende beglazing en omlopende aluminium luifels zorgen samen voor voldoende passieve zonwering. Hierdoor kon de gevel voor tweederde transparant blijven.

Afhankelijk van de zonbelasting variëren de luifels in diepte. Gecombineerd zorgen deze maatregelen voor een beperkte warmtelast en daarmee ook een beperkte koelbehoefte.Dankzij betonkernactivering die aangesloten is op warmte/koude opslag in de grond zijn radiatoren en airconditioning overbodig. In radiator- en airco-vrije gebouwen zijn er minder luchtverwervelingen en er zitten minder allergenen en stof in de lucht. De verspreiding van warme en koude lucht is zeer homogeen en tochtvrij. Gebruikers hebben minder last van hoofdpijn en ademhalingsklachten. Dit is met name belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

............................................... Fotografie: Norbert van Onna

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan