ROC Leiden

23 april 2013
Het ROC Leiden met ruim 10.000 leerlingen en 800 medewerkers staat herhuisvesting te wachten. Rond station Lammenschans ontstaat zo vanuit een nieuwe visie op beroepsonderwijs een nijvere leer- en werkstad: goed bereikbaar, op menselijke maat en letterlijk transparant. Lammenschans: de driehoek tussen de spoorlijn Leiden-Utrecht (halte RijnGouwelijn), het Rijn-Schiekanaal en de Lammenschansweg (vlakbij A4). Een toegangspoort aan de oostflank van Leiden met potentieel.

Het ROC – beroepsonderwijs voor duizenden leerlingen, honderden richtingen en tientallen gebouwen.‘Vernieuwend leren’: “leren binnen een open, ondernemende en maatschappelijk betrokken instelling waarbij de individuele loopbaan voorop staat”. Deze vernieuwing neemt tegelijk met het gebouw vorm aan.

Het nieuwe ROC stapelt verkeersstromen en functionaliteiten tot één luchtig, oplopend, meanderend gebouw, op een tot dan onbebouwde parkeerplaats van het ROC. Zo worden in hetzelfde gebaar de geluids- en schaduwoverlast voor de naastgelegen woonwijk, de verhuisdruk én de grondkosten minimaal gehouden. Een verrassend vormgegeven leerstad waarin alle onderwijsvormen zichtbaar worden.

Ten behoeve van een grote indelingsflexibiliteit zijn zowel de plafondeilanden als de aansluit punten voor luchtbehandeling, elektra- en data-bekabeling allen afgestemd op een stramien van 1,8m. Hierdoor kunnen binnen dit stramien zelfs de kleinste ruimten van 1,8m breed op iedere willekeurige plek in het gebouw gerealiseerd worden.

Stel: je zou de kleine gebouwen van een grote onderwijscampus die zich nu breed over de ruimte verdelen stapelen tot 5 aflopende torens op 3 verschillende grote tafels. Dan zou je buitenruimte winnen voor pleinen. Dan zou je de losse gebouwtjes kunnen groeperen op en rond de tafelbladen. Dat werden dan de binnenpleinen. Dan ontstond niet één gebouw, maar een verticaal stadje uit allerlei kleine gebouwen. Door markten en hellingen verbonden. Niet alleen vóór het gebouw, maar ook ín het gebouw zijn op verspringende hoogten pleinen, met groen en winkels.

De meest centrale markt in het centrum van het gebouw wordt middels roltrappen ontsloten. Daar bevinden zich de bibliotheek en het informatiecentrum. De verschillende activiteiten groeperen zich rond deze markten, plaatsen van ontmoeting en kruisbestuiving. Alle ‘onderkomens’ tezamen vormen zo de ‘ROC-stad’.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan