Een kleurrijke gevel als herkenning voor de kleuterschool

29 maart 2013
Dornhan (DE) – Kinderopvangplaatsen zijn erg schaars; in de gemeente Dornhan, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, was dat niet anders. De uitbreiding en verregaande modernisering van een bestaande kleuterschool nam de druk wat van de ketel. Onder leiding van het architectenbureau Hamberger + Haisch werd een vroeger ziekenhuiscomplex volledig gerenoveerd. De bonte kleuren die het gebouw zowel aan de binnen- als buitenzijde sieren, geven de omgeving niet alleen een vrolijke toets, maar scheiden de afzonderlijke delen van het gebouw ook visueel af.

Het vroegere ziekenhuisgebouw dat in 1952 werd opgetrokken, huisvest vandaag naast een kleuterschool ook verschillende artsenpraktijken. Na de meest recente renovatie kreeg het gebouw er onder meer nieuwe, multifunctionele ruimtes bij, die bij de kleintjes die hier worden opgevangen bijzonder in de smaak vallen.

Kleur als wegwijzer en opdeling
Met het verwijderen van het bestaande zadeldak en de constructie van een trappenhuis dat de noordelijke en zuidelijke vleugel van het gebouw duidelijk van elkaar scheidt, werd het startsein voor de renovatie gegeven. Een eigen ontwikkeld kleurenconcept voor de binnenruimte deelt de kleuterschool overzichtelijk in en maakt het de kleuters een stuk gemakkelijker hun weg in het ingrijpend gemoderniseerde gebouw te vinden.

Ook aan de buitenkant bepalen kleuren de structuur: De afzonderlijke gevelkleuren en -decoratie geven het onderscheid tussen de verschillende functies van het gebouw - kleuterschool en artsenpraktijken - aan.

Voor de gevels van de artsenpraktijken werd geopteerd voor een metaalachtig ogend grafietgrijs. Ook de bonte rode, oranje en gele tinten voor de ruimtes van de kleuterschool zijn vanuit de wijde omtrek zichtbaar en hebben één boodschap: hier spelen en lachen wij! Voor de gevelbekleding koos het architectenteam voor de decoratieve gevelplaten van ROCKPANEL®. ROCKPANEL is een materiaal op basis van basalt dat de voordelen van steen en hout combineert. Net als steen is dit plaatmateriaal weer-, temperatuur- en UV-bestendig.

Bovendien is het onderhoudsarm plaatmateriaal even gemakkelijk te verwerken als hout. Het assortiment bestaat uit 100 trendy RAL- en NCS-kleuren en biedt mogelijkheden voor een grenzeloos kleurenspel.

Oneindig variabel en gemakkelijk te verwerken
"Enerzijds werd 'ROCKPANEL Metallics' in de kleur grafietgrijs gebruikt en anderzijds de drie kleurige tinten uit het 'ROCKPANEL Colours' assortiment aldus architecte Irmela Haisch. "Met de gemakkelijk te verwerken platen ontstaan er zowel voor de aankleding van de gevel, van de afzonderlijke vlakken of van de details esthetisch gevarieerde en architectonisch betrouwbare oplossingen."

Afgezien van hun optische en bouwfysische eigenschappen scoren de ROCKPANEL platen omwille van hun vlotte verwerkbaarheid bijzonder goed bij ontwerpers en verwerkers. De gevelplaten werden in de standaardformaten op de bouwplaats geleverd en daar in ong. 600 mm brede stroken van verschillende lengte volgens de instructies van de architectes versneden.

Daarvoor volstonden de standaardgereedschappen uit de houtbouw; sommige details konden rechtstreeks op de bouwplaats passend worden gemaakt en eventueel nog worden gecorrigeerd. De zaagkanten van de plaatranden behoefden geen specifieke behandeling tegen o.a. vocht.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan