Verbouwing en renovatie Wisseloord Studio's

13 maart 2013
Wisseloord is in 1978 gebouwd door Philips en werd beroemd doordat artiesten als U2, Elton John, The Police, 50 Cent, The Rolling Stones, Michael Jackson en Tina Turner er opnamen. Het gebouw bestond uit vier in grootte variërende opnamestudio’s en een mastering voorziening. Om aan de moderne eisen op technisch en akoestisch gebied te voldoen was een verbouwing noodzakelijk.

De ombouw en renovatie van de Wisseloord studio’s in Hilversum is één van de grootste en ambitieuze projecten op het gebied van opnamestudio’s in Europa. In januari 2011 werd gestart met de renovatie die ruim een jaar in plaats van een half jaar duurde. Dit kwam doordat er meer verbeteringen en aanpassingen nodig en gewenst bleken dan oorspronkelijk gepland. In maart 2012 vond de feestelijke heropening plaats.

Bestaande studio’s behouden, control rooms vervangen
Vanwege de specifieke akoestiek wilde men de opnamestudio’s 1 en 2 intact houden maar er was wel sprake van geluidsoverlast tussen de ruimten. De oorzaak bleek contactgeluid doordat de fundering van studio 2 was aangetast. Het aanpassen van de fundering terwijl de rest van de ruimte intact moet blijven is een grote uitdaging. De hele binnenstudio (elke studio en bijbehorende control room is gebouwd volgens het box-in-box principe) werd aan staalkabels van de grond getild, terwijl de betonnen vloer werd vervangen door een nieuwe. De vloer werd tevens voorzien van Regufoam trillingsisolatie. Op deze manier ontstaat een zwevende vloer die is ontkoppelend van de wanden en de fundatie.

De regieruimten (control rooms) van Studio 1 (digitaal) en 2 (analoog) werden gesloopt, opnieuw gebouwd en voorzien van nieuwe apparatuur, design en akoestische voorzieningen. Voor de ontkoppeling van deze ruimten (wanden) en de vloer is tevens Regufoam toegepast. Alleen op deze manier konden de hoge isolatiewaarden voor lucht- en contactgeluid bereikt worden. De studio’s zijn verder voorzien van nieuwe technische installaties. Ook het stroomnet is geoptimaliseerd, zodat er nooit meer een ongewenst brommetje de audio kwaliteit in de weg zit. Voor de toegang tot de control rooms vanuit de nieuw gebouwde loungeruimte, leverde Merford deuren met een geluidsisolatiewaarde van 56 dB (type MD 56L).

Nieuwe studio’s
Op de plek waar vroeger studio 3 zat, zijn nu 2 moderne mastering ruimtes gecreëerd. Masteren is het proces waarbij de mix als geheel nog geoptimaliseerd wordt. Belangrijke stappen hierbij zijn toonregeling, vaak een vleugje compressie en de keuze van het uiteindelijke geluidsniveau.

Voor het ontwerp van de diverse ruimten en controlekamers tekenden akoestiek specialist Jochen Veith en monitor specialist Maurice Patist (PMC). Met deze verbouwing behoort Wisseloord wederom tot één van de meest geavanceerde studio's in Europa.

Locatie

Trefwoorden

studio
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Merford

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt