Woonzorggebouw de Peelhorst

26 februari 2013
Voor ontwikkelaar Vitaal ZorgVast en zorgverlener PuurZuid in Amsterdam ontwierpen wij een woonzorggebouw met 35 twee- en driekamer appartementen in stadsdeel Zuid. Het betreft woningen voor zelfstandig wonende ouderen met zorgbehoefte. Ontwikkelaar, ontwerpers en aannemende partij zijn allen onderdeel van koninklijke BAM groep nv. Dat maakt dit project tot een uniek voorbeeld van de kanteling in de bouwkolom in dit marktsegment. Door een projectgerichte aanpak met het belang van opdrachtgever en eindgebruiker voor ogen is een verfijnd gebouw van hoge kwaliteit gerealiseerd.

Het kavel is gelegen in een modernistische wijk, op afstand omsloten door een grote L-vormige flat met bergingen op de begane grond en lage strokenbouw. Het schoolgebouwtje dat hier oorspronkelijk stond is gesloopt maar de nieuwbouw is een voortzetting van de paviljoen-architectuur. De doelgroep is weinig buiten de deur en grotendeels overdag thuis aanwezig, en de gevels spelen daar met grote glaspartijen op in door veel contact met de omgeving te bieden. Het kavel ligt aan twee zijden aan een straat, aan twee zijden aan het park en de gevels spelen daar op in. Er is in 3 bouwlagen gebouwd, zodat het gebouw als object blijft werken en niet als bouwblok. Het project is al met al een subtiele vorm van inbreiding, waarbij respect is voor het bestaande en verlevendiging van het maaiveld ontstaat.

De paviljoen-gedachte is als volgt uitgewerkt: duidelijke vloerranden worden ingevuld met penanten van donker metselwerk (buitenschil) of hout (binnenschil). De kleuren van het gebouw zijn rustig gehouden. Het volume presenteert zich als eenheid maar mede door de verspringende balkons is elke woninggevel verschillend. Dit zorgt voor afwisseling terwijl het gebouw toch als een autonome eenheid in het park staat. Door toepassing van een plint op 50 cm boven maaiveld en maaiveldbalkons in plaats van tuintjes wordt verrommeling rond het gebouw voorkomen en bovendien wordt het uitzicht en gevoel van veiligheid voor bewoners van de begane grond vergroot.

De woningen hebben grote glasvlakken tot op vloerniveau, zodat ook vanuit een (rol)stoel contact met de straat mogelijk is. Er komt daardoor veel licht binnen. De balkons zijn geplaatst voor de slaapkamer zodat er vanuit de woonkamer vrij zicht is.

De organisatie van het gebouw is lineair, er is een brede middencorridor waar ruimte is voor sociaal leven en waar scootmobielen geparkeerd kunnen worden. De middencorridor is voorzien van twee lichthoven die een duidelijke bijdrage leveren aan de verblijfskwaliteit. Per verdieping is een accentkleur gekozen om de herkenbaarheid en oriëntatie in het gebouw te vergroten. Aangezien de doelgroep veelal de lift zal gebruiken is er geen centrale hoofdtrap maar twee glazen trappenhuizen op de uiteinden van de corridor. De keukens van de woning hebben met een raam contact met deze binnenstraat en vice versa.

In de woningen is de slaapkamer met een dubbele schuifdeur te koppelen aan de woonkamer en door de woningen kan volledig met een tillift of brancard bewogen worden. De badkamers zijn bereikbaar vanuit de hal en de slaapkamer en zijn groot genoeg voor rolstoelgebruikers. Daarnaast kan indien nodig ook met een tillift of brancard gewerkt worden in de badkamer als de wasmachine vanuit de badkamer verplaatst wordt naar de inpandige berging. Deze keuzes gaan dus verder dan 'rolstoelvriendelijk'. Bij het ontwerpen viel ons op dat er geen duidelijke ontwerpcriteria zijn voor een dergelijke generieke (anticiperende)
oplossing, maar wel per zorgdiscipline. Er kan door de generieke keuze tot in een laat levensstadium allerlei vormen van zorg verleend worden in de eigen woning, georganiseerd vanuit het nabijgelegen zorgcentrum Torendael.

Wij willen met dit ontwerp de wens van de opdrachtgever PuurZuid uitdrukken dat hoge woonkwaliteit ook voor deze doelgroep mogelijk is.

Arend Rutgers

A&E Architecten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met A&E Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van A&E Architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan