Rotterdam Centrum

8 februari 2013
andere Nederlandse steden een blijvende dynamiek en verandering. De dynamiek is de laatste jaren gericht op een toenemende verdichting met woningen en menging van functies. Langzaamaan komt het moment dat de verandering zich niet meer als bouwput voltrekt, maar als geleidelijke transformatie naar een modern stadscentrum van alle tijden. Nog meer dan nu moet het stadshart een aantrekkelijke plek om te wonen, te werken en te verblijven worden.

De impulsen voor de binnenstad zijn gericht op voorwaarden creëren voor de stedelijke cultuur, waarin ontmoeten en verblijven centraal staan. Een goede centrumkwaliteit waarin rustpunten, groene plekken te vinden zijn met een internationale uitstraling maakt dat mensen meer dan nu al het geval is in het centrum willen wonen, werken en uitgaan. Het centrum vormt dan een vestigingsklimaat voor de nieuwe economie en biedt een aantrekkelijk woonmilieu, die leidt tot een meer gevarieerde bevolkingsopbouw.

De specifieke kwaliteit van de Rotterdamse ruimte komt tot uitdrukking in haar maat, prachtige ruimtes langs de rivier met fantastische zichten over het water en bijzondere plekken in de stad. De openbare ruimte kent markante plekken, zoals Schouwburgplein, Museumpark, Westblaak en Wilhelminaplein. Alleen is op dit moment pijnlijk duidelijk dat het totale beeld van de huidige openbare ruimte een forse discrepantie vertoont met het beeld dat mensen verwachten van de vitale en aantrekkelijke binnenstad. De stad is al levendig, maar nog niet overal, voor iedereen, op alle tijden. Vooral ’s avonds is het stil.

Het gevoel dat de Rotterdamse openbare ruimte nu aantrekkingskracht mist wordt breed gedragen. De gedachte van ‘nu of nooit’ komt op: het is echt tijd om de openbare ruimte aan te pakken om de binnenstad een impuls te geven. Een trendbreuk met het verleden is dat nu een integrale operatie tot kwaliteitsverbetering wordt ingezet, volgend op een periode waarin de openbare ruimte net als de bouwprojecten in de wederopbouwfase projectsgewijs ter hand is genomen.

Visie

Kern van de opgave is om een aantrekkelijke openbare ruimte te maken, waarbij het gaat om meer dan een cosmetische operatie. De openbare ruimte moet het stadscentrum tot een publiek domein maken, wat wezenlijk anders is dan een winkelhart met een aantal verspreid liggende gebieden eromheen. De openbare ruimte moet geactiveerd worden door het stelsel van openbare ruimtes tussen de verschillende brandpunten en plekken te versterken en door in te zetten op karakteristieke Rotterdamse plekken. Het onderliggende landschap van rivier, dijken, oude ontginningen en routes vormt de basis. Het opheffen van discontinuïteiten in het netwerk van openbare ruimte krijgt prioriteit. De focus van de openbare ruimte verandert, waarbij de openbare ruimte een beloopbare en beleefbare stad oplevert.

Ingezet wordt op het maken van een ‘verbonden stad’ door in de openbare ruimte meer ruimte aan de voetganger en fietser. Een hecht netwerk van openbare ruimtes en continuïteit van routes is nodig om te zorgen dat openbare ruimte in de eerste plaats kan functioneren als ‘verplaatsingsruimte’. Rotterdam heeft als beste autobereikbare stad vanaf de wederopbouw veel ruimte gegeven aan de auto. Een levendige stad biedt ruimte aan het stedelijk leven wat vooral gemaakt wordt door de voetganger de fietser en het verblijf van mensen op straat. Een betere balans op straat wordt mogelijk door verbindingen op drie nivo’s te maken. Allereerst krijgen de centrumboulevards veel meer dan nu de functie om kwartieren te binden. Het imago verandert; ze worden echt onderdeel van het centrum. De bereikbaarheid van het centrum wordt anders georganiseerd:
een ‘park and walk’ systeem aan de rand van het centrum gekoppeld aan goede looproutes zorgt voor een optimale bereikbaarheid. Vervolgens vormen de lange lijnen in de stad waardevolle verbindingen. Ze verbinden kernen en polen in het centrum. Op het schaalnivo van de kwartieren verbindt de openbare ruimte plekken op buurtnivo.

De relatie met de rivier vraagt om de betekenis van de rivier als stedelijk recreatief fenomeen te versterken. In het verleden is de stap gezet om de rivier een centrale positie in het stadshart te geven. Nu wordt niet alleen wordt ingezet op ‘de stad aan de rivier’, maar de Maasoevers worden ook omgevormd tot een recreatieve drager. De oevers worden verschillend aangepakt. Er liggen kansen om een groene noordoever met parken en groene kades te ontwikkelen; de zuidoever heeft bijzondere koppen. Meer nog dan programmering langs de kades verdienen aan de noordkant de lijnen naar de rivier toe aandacht. Het vergroten van de beleefbaarheid is belangrijk. De Rotte wordt verder ontwikkeld als recreatieve route naar het noorden met betreedbare kades.

De Rotterdamse openbare ruimte wint aan kwaliteit door een groene stad te maken, door meer groene plekken, een grotere diversiteit aan plekken en duurzame oplossingen te bieden voor regenwateropvang en ondergrondse infrastructuur. Meer differentiatie in openbare ruimtes ontstaat door het toevoegen van een scala aan groene hoven bij de woonomgeving, maken van groene plekken en het versterken van de groenstructuur. Het injecteren van een nieuwe laag van groene ruimtes verandert de dagelijkse leefomgeving. De intensivering biedt kansen voor het vormgeven aan de gelaagdheid van de stad, zoals Babylonische tuinen door de aanleg van groene openbare ruimtes op parkeergarages en daktuinen. De wateropgave wordt aangewend om op de daken een nieuw type groene ruimte te maken.

Tot slot is het zaak om te werken aan het beeld van de openbare ruimte. De operatie buitenruimte centrum houdt een imagoverbetering van de buitenruimte in. Een aantrekkelijke buitenruimte met een betere beeld- en gebruikskwaliteit levert als ‘grand projet’ een levendige stad op, waarin de openbare ruimte gedurende langere tijd gebruikte wordt en waar de Rotterdammer nog trotser op wordt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met OKRA landschapsarchitecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van OKRA landschapsarchitecten bv

OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
OKRA landschapsarchitecten bv
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan