Stiller St. Nicolaaslyceum met bijna 40.000 cilinder baffles

23 januari 2013
Het St. Nicolaaslyceum is een echte Amsterdamse school voor havo, atheneum en gymnasium. De school telt ruim 1000 leerlingen en meer dan 100 medewerkers. In 2013 bestaat het St. Nicolaas Lyceum 65 jaar.

Het oude gebouw van deze school voldeed niet langer aan de eisen van de moderne tijd. Het gebouw was doorleefd, onpraktisch en duur in het onderhoud. In 2006 werd besloten dat er een nieuwe school zou komen en wel op een steenworp afstand van de oude plek. Hiervoor moest de Christus' Geboortekerk op de hoek van de Prinses Irenestraat en de Beethovenstraat wijken.

In 2010 start uiteindelijk de bouw. Eind 2012 heeft de school het nieuwe gebouw aan het Beethovenplein betrokken. Bij de officiële opening maakten onder andere oud-leerling en toptrainer Louis van Gaal, voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen en de dichter des Vaderlands Ramsey Nasr hun opwachting.

Ontwerp en akoestiek
Het centrale atrium, dat zich uitstrekt over vijf verdiepingen, vormt het hart van het St. Nicolaaslyceum. Het verbindt alle ruimten met elkaar en zorgt voor licht, lucht, overzichtelijkheid en leesbaarheid.

Het ontwerp van het atrium en de (tribune)trap bieden multifunctionele mogelijkheden voor pauze, theater etc. De centrale trap slingert zich vanaf de eikenhouten tribunetrap om de hal heen naar boven. Vanaf de verdiepingen is daardoor telkens zicht op de centrale hal.

Het gebouw biedt een grote diversiteit aan werk- en leerplekken en een sporthal. De constructie en installaties van het gebouw zijn duidelijk zichtbaar en een interactief paneel toont de duurzaamheid van de school. Voor de verwarming van het gebouw wordt onder andere gebruik gemaakt van betonkernactivering in de vloeren.

Al in een vroegtijdig stadium is de ontwerper van het gebouw, architectenbureau DP6, gaan nadenken over de akoestiek van de diverse ruimten. Bij Merford werd in 2008 het verzoek neergelegd mee te denken over een totaal ander concept voor plafondabsorptie in een school. Het oog van de architect was daarbij gevallen op Flamex Cilinder Baffles die als een soort stalactieten aan het plafond moesten komen. In het proces adviseerde Merford over ideale maatvoering (minimaal snijverlies) binnen het concept van DP6 en werd uiteindelijk door twee partijen, LBP Sight & DGMR, gerekend aan het akoestische resultaat. Merford heeft gedurende dit proces ook twee proeven uitgevoerd om deze theoretische berekeningen in de praktijk te toetsen en tevens de uiteindelijke gebruiker te tonen hoe het eindresultaat eruit zou komen te zien. Aan de hand hiervan werden de definitieve maatvoering en het aantal baffles bepaald.

In 2012 vonden in een periode van zes maanden meerdere leveringen plaats voor bijna 40.000 Flamex Cilinder baffles in 3 verschillende maten. Middels een mal werd een van te voren berekend maar willekeurig ogend patroon uitgezet op het plafond waaraan de baffles gemonteerd werden met Iso Safeglue lijm. Deze lijm werkt niet alleen schoon en snel, maar zorgt ook voor de gevraagde hechtingsgarantie.

In vrijwel alle ruimten, van restaurant en mediatheek tot gangen en lokalen, werd het plafond voorzien van de witte cilinders baffles. Dit geeft het gebouw een origineel en modern uiterlijk met eenduidige akoestische voorzieningen waarin het prettig werken en verblijven is.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met Merford

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan