Renovatie van Rijksmonument Mariënhof

20 november 2012
Herbestemming

In de jaren dertig van de twintigste eeuw was er door de bevolkingsgroei in Vught behoefte aan een nieuwe parochie. Het kerkbestuur kocht het fabriekscomplex en gaf de bekende architect Kropholler (1881-1973) de opdracht om op de grond een kerk en bijbehorende gebouwen te realiseren. De kerk is inmiddels niet meer in gebruik en het klooster bood lange tijd huisvesting aan een verzorgingshuis (Huize Mariënhof). Het verzorgingshuis voldeed echter niet meer aan de hedendaagse eisen. De Charlotte van Beuningen Stichting kocht het pand in 2010 en besloot hierin huisvesting te realiseren voor jongeren met een vorm van autisme. Het toenmalige verzorgingshuis bood met 4 eenpersoons- en 15 tweepersoons-appartementen plaats aan 22 bewoners. In het nieuwe plan is plaats voor 17 appartementen, waaronder 4 rolstoeltoegankelijke. De kapel is bewaard gebleven en fungeert als ontmoetingsruimte.

Behoud van oorspronkelijke architectuur
Architect Kropholler stond er om bekend dat hij zijn plannen veelal tot in detail ontwierp. Karakteristiek zijn de zesruits stolpramen, de ramen met natuursteenblokken en de gekoppelde spitsboogramen. Hetzelfde oog voor detail is terug te vinden in de renovatie. Met moderne materialen en technieken zijn oorspronkelijke details en aansluitingen nagebootst. Bestaande houten kozijnen bleven gehandhaafd en vervangen door nieuw te plaatsen draaiende delen, dubbele beglazing en mozaïekglas. In de renovatieplannen zijn naast de herindeling van de woningen, ook de herinrichting van de tuin, een nieuwe fietsenberging en plaatsing van nieuwe postkasten opgenomen.

Nieuwe bewoners van de Mariënhof
Zestien jongvolwassenen met een vorm van autisme hebben sinds kort een eigen woning in het monumentale pand Mariënhof aan het Mariaplein in Vught.

Overdag werken of studeren de bewoners. Bij de dagelijkse dingen krijgen ze hulp van de Reinier van Arkel groep, waarbij de begeleiding individueel en op maat afgestemd wordt. Deze bewoners hebben de basisvaardigheden om op zichzelf te wonen, maar zijn gebaat bij een vorm van gemeenschappelijkheid die hen een gevoel van rust, veiligheid en structuur geeft. Het gebouw is zo ingedeeld dat de bewoners zich veilig voelen. Het bureau Molenaar&Bol&VanDillen architecten breidde de bestaande woningen uit. De jongvolwassenen verzorgden zelf de inrichting van de appartementen.

Integraal ontwerp
Interieurarchitect Annekoos Littel verzorgde de inrichting van de openbare ruimten. Opdrachtgever Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting formuleerde het credo “ontnonnen” als uitgangspunt voor de inrichting van het gebouw. De vrijheid die ze hierbij van de opdrachtgever kreeg vond ze bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend. De samenwerking met het bureau Molenaar&Bol&VanDillen architecten resulteerde in een prachtig integraal ontwerp. De ouders van de bewoners bleken een belangrijk en dankbaar klankbord tijdens het ontwerpproces. Uitdaging was, met respect voor de historie, een eigentijdse sfeer en een veilige beleving van wonen te realiseren.

Interieurontwerp Annekoos Littel
Een zware en sobere architectuur. Dogmatische symmetrie; lange identieke gangen zonder daglicht, een herhaling van deuren links en rechts. Zwaar omlijnd met donkere lambriseringen. Een laag plafond met balken en af en toe een tl-armatuur. Naaldvilt op de vloer herinnerde nog uit de tijd dat het klooster fungeerde als verzorgingshuis. Annekoos Littel koos ervoor de zware symmetrie te doorbreken. De maximale hoogte in de gangen werd benut. Plafonds werden strak gestukadoord ondanks de integratie van vele installaties. Verlichting was één van de middelen om een prettige en veilige woonsfeer te creëren. Een beleving van 500 lux (verlichtingssterkte) was het uitganspunt. Gekozen is voor strakke doorlopende asymmetrische lichtlijnen geïntegreerd in het gestukadoorde plafond. Ter plaatse van de deuren van de appartementen werd gekozen voor uplights. Ondanks het feit dat de bestaande tegelvloer nog in goede staat verkeerde is bewust voor voor een zachte vloerafwerking in de openbare ruimten gekozen. Een prettige akoestiek was belangrijk om zo min mogelijk prikkels te veroorzaken voor de bewoners. Vanwege het onderhoudsaspect is bewust gekozen voor een vuil verbergend patroon wat de uitstraling heeft van een handgeknoopt tapijt. Het patroon is maar liefst zeven meter lang waardoor het effect van herhaling niet waarneembaar is. De kleurstelling, een combinatie van bruin en pasteltinten, is zodanig ontworpen dat de donkerbruine lambrisering en het tapijt één worden. Een evenwichtig maar toch spannend samenspel van nieuwe materialen, producten en verlichting met respect voor de fascinerende historie van het Klooster.

Gebruiker: Reinier van Arkel Groep
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI

Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan