Lichtgewicht prefab bouwmethode Steel Study House

15 maart 2004
Onze ambitie van Archipelontwerpers voor het ontwerp van het Steel Study House vertegenwoordigt ogenschijnlijk een contradictie: aan de ene kant een huis dat is samen te stellen uit zo veel mogelijk prefab (stalen) componenten, en aan de andere kant een persoonlijke woning die specifiek voor deze plek ontworpen is. In andere woorden, het huis moet de vooroordelen dat prefab stalen huizen altijd steriele catalogus woningen zijn, en worden samengesteld uit schrale en goedkoop ogende materialen wegnemen.
Steel Study House nr 1, is gesitueerd in de wijk Noordhoven in Zoetermeer. Deze wijk ligt tegen de Noordhovenseplas. De wijk telt zestig vrije kavels. Zoals gebruikelijk in Nederland staan de huizen veel te dicht op elkaar. Van uit de stedenbouwkundige randvoorwaarden werd per zone gedefinieerd welke lagen bebouwd mochten worden. Het architectonisch ontwerp is op te vatten als een minimalistische interpretatie van deze randvoorwaarden om tot een maximaal volume te komen. Het basis volume is het resultaat van twee eenvoudige transformaties:
1. splits een rechthoekig volume in twee lagen 2. verschuif elk van deze volumen in een tegengestelde richting.

Hierdoor ontstaat een gedifferentieerd volume met een grote uitkraging aan de voorkant en een zonnig dakterras terras op de eerste verdieping. Haaks op deze twee gestapelde dozen, loopt op de begane grond een gerende wand van glazen bouwstenen, deze markeert de grens tussen openbaar en privé ruimte. Deze glazenbouwstenen wand volgt over de gehele breedte van de kavel exact de 'rooilijn' van de begane grond. De afmetingen van de uitkraging en dakterras komen voort uit de andere maatlijnen uit het stedenbouwkundigplan. Door de twee bovengenoemde genoemde transformaties ontstaat er een lineair pad welke 5 verschillende ruimten aan elkaar rijgt, ieder met een verschillend programma en karakter. Van publieke ruimte tot privé: De grote leegte onder de uitkraging als een stedelijke luifel boven de met flagstones aangeklede entree, achter de glazenbouwstenen de keuken, in het midden van het huis is de hoogste ruimte met direct zonlicht via een bovenlicht en een dakraam, dan volgt de woonkamer en als laatste de buitenkamer. Deze laatste is een substituut voor de tuin. In een wijk waar de vrije kavels zo hutje mutje op elkaar staan is het misleidend om over tuinen te praten. Om toch aantrekkelijke buitenruimten te verkrijgen is een dakterras, een buitenkamer en daarnaast een patio ontworpen. Het dakterras staat via een buitentrap rechtstreeks in verbinding met de andere twee buitenruimten. In het interieur zijn de materialen van buiten naar binnen doorgezet: de houtenvloer van de buitenkamer zet zich door naar binnen en van de andere kant zet het stalen plafond van de uitkraging zich door naar binnen. De ontmoeting van deze twee materialen is de plek waar de trap is geplaatste en waar men door het daklicht de sterren kan zien. Hoewel de twee verschoven volumen - respectievelijk 14 en 10 meter diep - lang zijn, ontstaat er door samenspel van uitkraging, binnenruimte en buitenkamer een totaal ruimte van ongeveer 23 meter diep. In dit wijkje zij de huizen rond een niervormig plein gegroepeerd. Daar deze woning, juist waar het plein smal wordt, een prominente plaats in het midden van het plein inneemt, is er een kolomvrije uitkraging gemaakt om de openheid van de ruimte niet te belemmeren. In de verdere uitwerking vormde deze grote uitkraging het kader voor de constructie en materialisering. In de materialisering is gebruik gemaakt van industriële producten die hun oorsprong vinden in de utiliteitsbouw van Prince Cladding (stalen sandwich panelen, prefab staalconstructie, Slimdek staalplaatbeton vloer).

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Archipelontwerpers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Archipelontwerpers

Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan