MFA Huis van de Heuvel

16 oktober 2012
Wat is er meer uitdagend dan het renoveren en uitbreiden van een neoromaans kerkgebouw in Breda, dat in 2007 op de lijst van naoorlogse rijksmonumenten van minister Plasterk is gezet? De opgave behelsde het ontwikkelen van dit bijzondere complex tot sociaal cultureel centrum van de wijk. Om het gebouw deze functie te kunnen geven, heeft atelier PRO de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk - in de volksmond 'Het Ledikant' - aangevuld met nieuwbouw. De balans tussen oud en nieuw maakt interactie mogelijk tussen de vele functies en gebruikersgroepen die de multifunctionele accommodatie rijk zal zijn.

De locatie van MFA Huis van de Heuvel is interessant door de stedelijke en landschappelijke context. De MFA staat in de naoorlogse stadsuitbreiding ‘de Heuvel’ in Breda van de architect Granpré Molière - Delftse School. Hier vertonen de huizenblokken in de duidelijke orthogonale structuur lichte hoekverdraaiingen, wat de wijk een dorps en spontaan karakter geeft. Deze organische structuur gaat over in de centrale Brink met uitgestrekte weiden en hoge platanen, als groene long van de wijk. De kerk neemt hier een belangrijke plaats in, omdat het gebouw het scharnier vormt tussen de groene Brink en het centrale plein. Deze positie draagt sterk bij aan de monumentale kwaliteit van de kerk.

Het bestaande gebouwencomplex vormt samen met de uitbreiding één ensemble, waarbij nieuw en oud elkaar versterken. De balans tussen de twee is te vinden in de massaopbouw en het materiaalgebruik. De bestaande tuin is omgezet in een nieuwe wintertuin in combinatie met een binnenhof en dient als verbindende schakel tussen de gebouwen. De aangrenzende foyer in de kerk en de aula in de nieuwbouw stimuleren de mogelijke interactie tussen de verschillende gebruikers optimaal door middel van zichtlijnen en doorkijkjes.

De bestaande gebouwen huizen een uitgebreid sociaal-cultureel centrum, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang. In de nieuwbouw zijn een katholieke en openbare basisschool, een gymzaal, buurtmeester, een thuiszorgpost en een kinderdagverblijf ondergebracht.

Atelier PRO ontwierp een gebouw dat een eigentijds commentaar levert op de historiserende architectuur van de Delftse School en waarin materiaalgebruik en plastiek een krachtige rol spelen. De ingrepen in het interieur van de kerk zijn reversibel: ze zijn zo uitgevoerd dat de kerk in oorspronkelijke staat kan worden teruggebracht. De bijgebouwen van de kerk, de sacristie en de pastorie met kleine zaal, zijn nadrukkelijk in het ontwerp geïntegreerd.

(fotografie: Petra Appelhof)

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan