Jeroen Bosch ziekenhuis

27 september 2012
De woorden ‘gezelligheid’ en ‘kleinschaligheid’ lijken op het eerste gezicht niet samen te gaan met de fusie van drie ziekenhuizen. Toch zijn dit uitgangspunten geweest voor EGM architecten bij het ontwerpen van de gezamenlijke nieuwbouw van het Willem Alexander ziekenhuis, Carolus-Liduinaziekenhuis en het Jeroen Bosch ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch. Eén van de ingrediënten die de grote schaal van het gebouw menselijk maakt, is de korte, heldere hoofdroute, ruim voorzien van daglicht, met uitzicht op groene tuinen. Ook het gebruik van natuurlijke, herkenbare materialen draagt bij aan de huiselijke sfeer.

‘Dit is het ziekenhuis van de toekomst’, zegt architect Gijs Raggers. ‘Het voelt ook niet aan als een ziekenhuis. In traditionele ziekenhuizen zijn lange, donkere gangen eerder regel dan uitzondering. Hier wordt de bezoeker direct naar een open ruimte met zicht op tuinen geleid. De tuinen dragen bij aan de routing. Doordat iedere tuin een eigen identiteit heeft kunnen mensen zich beter oriënteren.’ De meeste tuinen zijn ‘zichttuinen’ en dus niet te betreden. Elke tuin heeft een eigen thema. Zo is er bijvoorbeeld een zentuin en een expositietuin. De gevels die aan de tuinen grenzen, dragen bij aan het eigen karakter van de ruimte, omdat bij iedere tuin een andere kleur metselwerk is gebruikt.

Vertrouwde gevel
De keuze voor een metselwerk gevel is gemaakt met het oog op herkenbaarheid. Raggers zegt daarover: ‘Baksteen is een vertrouwd product. De meeste Bossche gebouwen zijn in baksteen uitgevoerd. Door het gebruik van metselwerk wordt de toegankelijkheid van het gebouw vergroot.’ Daarbij is het materiaal geschikt om de gevel de juiste proporties te geven. Met verschillende kleuren metselwerk zijn de grote gevelvlakken gebroken. Er zijn vier kleuren stenen verwerkt. Ook het ritme van de verdiepingshoge kozijnen die nooit recht boven elkaar zitten, verlevendigt de gevel.

Snel en dynamisch
Het omvangrijke complex is razendsnel gebouwd. Binnen een jaar is het casco gerealiseerd en de inbouw, met de modernste zorgfaciliteiten, heeft twee jaar in beslag genomen. De bouwsnelheid is significant hoger geworden door de toepassing van prefab gevelpanelen met metselwerk, geprefabriceerd volgens het Free2Build systeem. De sandwichpanelen, opgebouwd uit metselwerk, isolatie, een betonnen binnenspouwblad en kozijnen inclusief zonwering, zijn in de fabriek afgemonteerd. Op de bouw konden deze elementen als legoblokjes worden gestapeld. Vanwege de stabiliteitsfunctie zijn de kopgevels en hoekoplossingen wel in het werk gemetseld. Raggers: ‘In wezen zijn slechts twee typen sandwichpanelen toegepast. Door ze slim te schakelen is een gevarieerd en dynamisch gevelbeeld ontstaan.’

Locatie

Trefwoorden

wienerberger
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan