Nieuw Woelwijck

3 oktober 2012
Dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck

Aan de rand van Sappemeer ligt, in een parkachtige omgeving, Nieuw Woelwijck. Nieuw Woelwijck is een dorpsgemeenschap voor 400 bewoners met een verstandelijke handicap. Het dorp is gebouwd in de jaren 70 als reactie op de toen tekortschietende zorg voor verstandelijk gehandicapten. Het is een voorbeeld van een typisch jaren 70 idioom. Als gevolg van een veranderende wetgeving is Nieuw Woelwijck toe aan een transformatie. Nieuwe woonhuizen worden gebouwd en bestaande gebouwen krijgen een facelift waarbij programmatische wijzigingen en een update van de energiehuishouding wordt geïntegreerd.

In de geest van Leo de Jonge en Harry de Vroome hebben DAAD Architecten en landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers met de opdrachtgever dit transformatieplan ontwikkeld. De architectuur en het landschap zijn nauw met elkaar verweven en de gebruiker staat centraal. Het dorp, dat nu ook bestaat uit een familie van gebouwen, zal ook in de nieuwe situatie een herkenbare eenheid vormen waarin oud en nieuw in een goede verhouding tot elkaar staan. Met de realisatie van 14 nieuwe zorgwoningen komt een interne verhuisbeweging op gang zodat stapsgewijs de transformatie kan plaatsvinden.

De nieuwe woningen komen in 4 clusters rond het dorpscentrum te liggen. Hiermee wordt een nauwe relatie met korte looplijnen naar de voorzieningen gerealiseerd. Tegelijk wordt de relatie met de natuur en omgeving gemaakt. Hoewel de plattegronden van de woningen gelijk zijn is elk cluster uitgewerkt in een specifiek concept in relatie met het landschap. Hiermee wordt de herkenbaarheid van de woonomgeving vergroot zodat er een natuurlijke oriëntatie op het terrein ontstaat. Tussen elke cluster bevindt zich een groene spatie zodat er echt verschillende omgevingen met betekenis worden gecreëerd. Bijv. is cluster Wilg geïnspireerd op de omgeving van het ven, een natuurlijk landschap met berken, wilgen en grassen. De kleur van de gevels verlopen van donker naar heel licht, dit geeft een mooi samenspel met de berken- en wilgenstammen. De terrassen liggen beschut in het hoge gras.

Een gewoon huis
Het ontwerp van de woningen is geheel afgestemd op het dagelijkse ritme van de bewoners. Zo neemt het badritueel een belangrijke rol in het dagelijkse leven in. Het hart van het woonhuis wordt gevormd door de royale sanitaire ruimte met veel aandacht voor daglicht. In verband met het grote belang van deze ruimte is tijdens het ontwerpproces, de werking hiervan onderzocht in een maquette op ware grootte. Rond het sanitaire hart is een rondloop gerealiseerd dat deels door de gang en deels door de gebruiksruimten zoals woonkamer, berging en bijkeuken loopt. Er worden verschillende vormen van duurzame energieopwekking toegepast zoals een warmtepomp en een zonneboiler waarmee ook de woning wordt verwarmt.

Ondanks het zware zorgprogramma is het gelukt om een zo 'gewoon' mogelijke huis te realiseren met ‘normale’ ruimten, routes, deuren en natuurlijke materialen. Dit passend binnen de context van Nieuw Woelwijck.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DAAD Architecten b.v.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan