Houten Parkwoning - ecologisch woonhuis

3 september 2012
Het houten woonhuis van de opdrachtgevers Gera en Rob bevindt zich aan de rand van het park in het Homeruskwartier in Almere.

De kavel ligt in het Homeruskwartier in Alemere, in de wijk 'Bouw je huis in hout'. Houtbouw was een vereiste van de gemeente. Naast de inzet van hout wilden de opdrachtgevers Gera en Rob zoveel mogelijke ecologische aspecten terugzien. Dat betekent een oriëntatie op de zon. Omdat dit eveneens de parkzijde is, levert het een mooi uitzicht op. Het dak is noordgericht en dus zoveel mogelijk dicht. Het vouwt zich over de woning en beschermt zo tevens de houten gevelbekleding. De woning opent zich al met al volledig naar de zon, het park en het uitzicht. Het balkon op de eerste verdieping benadrukt dit en daar kun je dan ook heerlijk in de zon uit de wind zitten.

Opdrachtgevers Gera en Rob aan het woord:
In de eerdere ontwerpen van Daan hadden we al gezien dat wij qua gebruikte materialen en bouwconstructie op één lijn zaten. Het is ook mooi te zien wat de filosofie achter zijn ontwerpen is. Tussen beide partijen moet er ook een klik zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Daan denkt helemaal met ons mee. Dit is natuurlijk een voordeel van een klein bedrijf. Het is zeker persoonlijker dan bij een groot bedrijf. Wij hebben hiervoor ook contact gehad met een paar houtskeletbouwers, maar deze voldeden niet aan onze wensen met betrekking tot een gezond binnenklimaat. Daarom hebben we gekozen voor een dampopen wandconstructie i.p.v. een dampdichte wandconstructie. Dit houdt o.a. in dat we een huis krijgen dat met natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat zorgt is voorzien en niet een huis dat met een groot filtersysteem voor ‘frisse lucht' moet zorgen. Al met al zijn we erg tevreden met de samenwerking."

Ook door overheid gewaardeerd:
Op woensdag 18 april maakte wethouder Adri Duivesteijn bekend dat de houten parkwoning een architectuurbijdrage heeft gewonnen. Daarnaast is de woning genomineerd voor de architectuurprijs Almere. Ook heeft de woning de aandacht getrokken van de politiek. Zo is een afvaardiging van de VVD het huis komen bekijken en is er een Britse delegatie met onder andere de staatssecretaris voor volkshuisvesting Grant Shapps langs geweest voor een bezichtiging.

Ecologische maatregelen
Tot de vele ecologische eigenschappen van de bouw en het huis behoren het dampopen en droog bouwen, de prefabconstructie, regenwateropvang, extra luchtdichting en passieve zonne-energie. Hout draagt meer dan zijn steentje bij. De dampopen houtskeletbouw is uitgevoerd in hout met FSC-certificaat. De constructie bestaat uit een houten stijl- en regelwerk en een OSB-beplating. Voor de gevelafwerking is thermisch gemodificeerd Platohout gebruikt in plaats van gewolmaniseerd hout. Voor de isolatie is houtvezel aangewend en de douglas houten balken voor de verdiepingsvloer (die zichtbaar zijn gebleven) zijn vervaardigd uit western red cedar met FSC-keur, net als de boeiboorden. Van hetzelfde materiaal zijn de shakes op het dak samengesteld. Daan Bruggink: "Shakes zijn houtplankjes die gekloofd zijn. Zijn ze gezaagd, dan heten ze shingles. Door het hout te kloven splijt het op de natuurlijke manier. Zaag je het western red cedar, dan zaag je alle cellen ook kapot. Shakes hebben een natuurlijke uitstraling en gaan bovendien langer mee." De dakshakes zijn aangebracht door Riet- en dakdekkersbedrijf Den Ouden uit Goed, terwijl alle houten producten, inclusief de prefab constructie, door ScanaBouw uit Huissen zijn gemaakt. Bouwbedrijf Van Engen in Kockengen voerde de overige bouwwerkzaamheden uit.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ORGA architect

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan