Revitalisatie Jonkerloods

25 april 2012
Alleen met een goede invulling zou de Jonkerloods - voor Veendam een belangrijk stuk industrieel erfgoed- voor de toekomst bewaard kunnen blijven. AAS Architecten heeft na een verkennende studie aangetoond dat de omvang van de Jonkerloods zeer geschikt is als huisvesting van busstation Veendam.

Het interieur van de Jonkerloods kenmerkt zich door de eenvoud van de gebouwopzet, gekoppeld aan de karakteristieke staalconstructie van stalen kolommen met gebogen dakliggers. Dit alles geeft het gebouw een monumentale uitstraling welke doet denken aan een oude stationsoverkapping.

De sfeer van het gebouw is dermate krachtig dat de architectonische ingrepen zich konden beperken tot terugbrengen van alle aanwezige daglichttoetredingen en het functioneel huisvesten van de nieuwe functie en het tot z'n recht laten komen van de bestaande kwaliteit. De voormalige spoortracés zijn verwijderd en het niveauverschil is opgevuld met grondpakket, waarbij het niveau van alle perrons in de loods overeenkomt met de onderkant opnieuw met glas in gevulde pui. Door deze ingreep worden alle bewegingen van bussen en passagiers in de loods in de loods zichtbaar gemaakt. Boven de nieuwe entrees in de kopgevels zijn stationsklokken opgehangen om met minimale middelen de nieuwe functie als busstation te duiden.

Renovatie
AAS Architecten is van mening dat het karakter van het de sfeer van het bestaande gebouw juist ook wordt opgeroepen door haar imperfectie. Het gebouw heeft een geschiedenis en dat mag gezien worden. De Jonkerloods is daarom onderdeelgericht gerenoveerd. Voor de kleurstelling van de loods is gekozen voor een grijs antraciete staalconstructie, die refereert aan de klassieke stations, en een grijsgroen plafond die refereert aan een populaire kleur voor auto's uit de tijd dat de loods werd gebouwd. Door alleen de kolommen en spanten grijsantraciet te schilderen wordt de ritmiek van de staalconstructie benadrukt. Het plafond wordt aangelicht waardoor de Jonkerloods zowel overdag als 's avonds aanvoelt als een aantrekkelijke openbare ruimte.

Servicepunt
Een kiosk in de loods biedt onderdak aan een servicepunt van het OV bureau, en een eindhaltevoorziening voor buschauffeurs, en een openbaar toilet. De kiosk is vormgegeven als een abstract element, bestaand uit glasvlakken en vlakken met betonstuc. In het interieur staat een meubel welke een balie en displayfunctie bevat. Door de tactisch geplaatste glaspuien richt de in het gebouw aanwezige verkoopruimte op de aankomende treinen uit de richting van Zuidbroek, het oude stationsgebouw, en aankomende buspassagiers. De eindvoorziening van de chauffeurs is iets hoger gelegen om privacy van de chauffeurs op een druk perron te waarborgen, en richt zich naar buiten, op het toekomstige Lloyd's Terras.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAS Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt