Het Scheepvaartmuseum

11 april 2012
Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn. Dit monumentale gebouw uit 1656 werd ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Zeemagazijn werd gebouwd in de Gouden Eeuw, toen Amsterdam de grootste haven ter wereld was. De stad werd het ‘pakhuis van de wereld’ genoemd: alle denkbare goederen uit de hele wereld waren in Amsterdam te koop. Nu, ruim 350 jaar later, is het Zeemagazijn nog altijd een indrukwekkend gebouw met veel karakter. Het ademt geschiedenis. De perfecte locatie voor Het Scheepvaartmuseum, dat hier sinds 1973 is gevestigd.

Mooi pakhuis
In 1972 begon het Zeemagazijn aan een nieuw leven als ‘pakhuis’ voor topstukken van Het Scheepvaartmuseum. Het museum werd een Rijksmuseum, waardoor de financiële mogelijkheden aanzienlijk werden verruimd. Op 13 april 1973 werd het Scheepvaart-museum officieel geopend door prinses Beatrix. De locatie en het gebouw mochten dan schitterend zijn, het Zeemagazijn had niet de perfecte condities voor een museum. Het gebouw bestond uit lange, vrij smalle ruimten die rond een binnenplaats waren gegroepeerd. Grote zalen ontbraken en ook de klimaatbeheersing was niet optimaal. Bovendien was het aantal bezoekers sinds de jaren zeventig enorm toegenomen.

Totale verbouwing
Kortom: het Zeemagazijn was toe aan een grondige opknapbeurt. Toen de financiering rond was, werd in 2007 begonnen met een ingrijpende verbouwing. De architect (Liesbeth van der Pol) is terughoudend geweest in haar ontwerp, want ze wilde het gevoel van een 17e-eeuws pakhuis niet verloren laten gaan. De toegevoegde elementen zijn van glas en metaal - materialen die het stoere karakter van het gebouw benadrukken. Inmiddels is het een multifunctioneel gebouw geworden. Met ruimtes voor grote diners, feesten, vergaderingen en bijeenkomsten. De deuren in deze ruimtes zijn uitgerust met onopvallende GEZE vloerveren.

Multifunctioneel
Daarnaast is er ook een prachtige filmzaal waarin films rondom op de gehele halfronde wand worden getoond. Hendriks Konstrukties was hierbij verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de gebogen toegangsdeuren. Daarbij werd – op verzoek van Dhr. Rijk van Hendriks – gebruik gemaakt een Powerdrive van GEZE. De heer Rijk: “Hier hebben we een unieke constructie weten te realiseren. Vanaf het begin was GEZE daarbij als pro-actieve leverancier heel dichtbij betrokken.

Welkome krachtpatser
De deuren worden na sluiting van de zaal onderdeel van de projectiewand en dus moest alles vlaksluitend met de wand aansluiten. Hiervoor hebben wij een stalen constructie bedacht welke een extra dimensie aan het begrip schuifdeur toevoegt. Daarom hadden we behoefte aan een echte krachtpatser om die deuren te kunnen openen en sluiten. Het juiste antwoord was de Powerdrive van GEZE. Kracht, geavanceerde techniek en perfect materiaal komen hierin allemaal samen.” Inmiddels straalt het museum als nooit tevoren. Welkom in de maritieme geschiedenis van Nederland.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met GEZE Benelux B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan