Brouwerspoort

30 maart 2012
In de zomer en het najaar van 2010 vond in Veenendaal de ingebruikname plaats van de gebouwen Jacquard en Angora, onderdeel van het centrumplan Brouwerspoort. De gebouwen zien er uit als een reeks afzonderlijke panden met verschillende soorten metselwerk, wisselende hoogten en een diversiteit aan kozijnvormen.

Hierdoor is een traditionele binnenstedelijke uitstraling ontstaan, met een menselijke maat. Deze uitstraling wordt nog versterkt doordat de gebouwen op een plint staan, waarin zich horeca en winkelruimten bevinden. Op de verdiepingen zijn appartementen gesitueerd.

De openbare ruimten waaraan Jacquard en Angora aan liggen hebben wisselende karakters. Het karakter van de verschillende gevelwanden sluit daarbij aan. Zo is de gevelwand aan het Kees Stipplein, een belangrijke openbare ruimte waaraan ook het cultuurcluster, en straks ook de muziekschool zijn gelegen, het meest uitbundig vormgegeven. Op de hoek met de Brouwersgracht is een extra accent aangebracht in de vorm van ronde erkers die aan de bovenzijde worden bekroond met een metalen sculptuur in de vorm van een kroon.

De bewoners van de appartementen in het blok Jacquard beschikken op de eerste verdieping over een besloten groene binnentuin die een oase van rust vormt midden in de binnenstad. Onder het maaiveld worden de gebouwen Jacquard en Angora samen met het cultuurcluster door een parkeergarage met elkaar verbonden.Deze parkeergarage is bestemd voor bezoekers van het winkelgebied en beschikt over 357 parkeerplaatsen. De bewoners van de appartementen parkeren hun auto in een afzonderlijke garage gelegen onder de binnentuin.

Naast Angora ligt het oude pand van de voormalige Hollandia wolfabriek. Het stond op de nominatie gesloopt te worden. Samen met de opdrachtgever hebben we onderzocht of het mogelijk zou zijn dit industrieel erfgoed te behouden. Onderzoek wees echter uit dat de constructie van het gebouw zodanig slecht was dat deze niet behouden kon worden. Uiteindelijk zijn delen van de gevel gerestaureerd en is de rest van het gebouw herbouwd. Ook een monumentale schoorsteen is weer in oude luister hersteld. Hiermee is een oud karakteristiek stukje Veenendaal behouden gebleven.

Neem contact op met A12 Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan