Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne
Copyright: Studio Christiaan de Bruijne

Huisartsenpraktijk

21 februari 2012
Voor DLVZ/ waren de belangrijkste aspecten in het ontwerp voor de huisartsenpost, de integratie op de locatie in een landelijke kern, en het contemplatieve karakter van de wachtruimte.
De nieuwe huisartsenpost in Ruinen, met een voornamelijk grondgebonden programma, is ontworpen op een open plek in de kleine dorpskern Ruinen (Drenthe), tussen de huidige praktijk en een tandartsenpraktijk. De bestaande huisartsenpraktijk is inmiddels verbouwd tot een praktijk voor fysiotherapie, waarmee met de nieuwe invulling van deze open plek in Ruinen een ‘gezondheidsplein’ met een groen en openbaar karakter is ontstaan.

Wanneer de openbare ruimte verandert dan zijn er verschillende houdingen mogelijk ten aanzien van de transformatie. Onze houding is er één waarbij het nieuwe wordt verbonden met de geschiedenis, in plaats van de confrontatie aan te gaan. DLVZ/ vat architectuur en haar omgeving op als een vertelling met gelaagdheid in betekenissen en tijd. Belangrijk voor een plek zijn de verborgen kwaliteiten waarbij door de tijd heen aan de complexe, bestaande ruimtelijke werkelijkheid nieuwe lagen, functies en aanleidingen voor betekenisgeving worden toegevoegd. In Ruinen is daarom ook bewust niet gekozen voor een nostalgische of historiserende aanpak. Maar wel om een nieuwe laag aan de geschiedenis van de plek toe te voegen waarbij de kwaliteit van de collectieve buitenruimte voorop heeft gestaan.

Het programma is betrekkelijk groot met spreekkamers voor 4 artsen en een verpleegkundige, een apotheek, een laboratorium en een operatiekamer. Het grootse gedeelte van het totale programma is grondgebonden, ca. 440m2. DLVZ/ heeft een uitgebreide massastudie gedaan om te analyseren hoe dit programma het beste op de plek gesitueerd kan worden. Daaruit is gebleken dat situering van het gehele programma langs de Groene Weg, een lange gevel tot gevolg zou hebben, waarbij het samen met de naastliggende praktijken als een groot gebouw zou worden ervaren. Er is daarom gekozen voor een efficiënt organisatiemodel in de vorm van een kruis. De directe aanzichten van het gebouw hebben een kleine maat die past in de schaal van het dorp Ruinen zodat het gebouw zich op een meer bescheiden manier schikt op deze plek.

Het gebouw is uit vijf verschillende volumes opgebouwd; de entree met daaronder een kelder en daarboven de personeelsruimte, de wachtruimte, de apotheek, de onderzoeksruimtes en de spreekkamers van de huisartsen. Door differentiatie aan te brengen in de maten en verhoudingen van de ruimtes (van entree, wachtruimte naar spreekkamer), speciaal in de hoogte, ontstaan in samenhang met de verschillende lichtinvallen diverse atmosferen.

Vanuit de centrale hal geven twee gangen toegang tot de spreekkamers en behandelruimtes. De spreekkamers van de artsen kijken uit op de tuin.
Onder de hal een kelder met daarin alle (duurzame) installaties
(luchtbehandeling, aardwarmte) en boven de hal een personeelskamer met dakterras en uitzicht op de sedumdaken. De gevels zijn bekleed met roodbruine, verticale planken met daarin aluminium ramen. Deze ramen liggen iets voor het hout; ze richten zich naar de tuinen. Het glas van alle kozijnen is enigszins spiegelend zodat de tuinen weerkaatst worden in de ramen.

Neem contact op met DLVZ/

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan