3M: Muurfolie maakt geprinte muurschilderingen mogelijk

27 januari 2012
Een plaatje van een muur
Wat begon als een normale, afgestucte muur, eindigde als een sfeercollage waarin het werk en de visie van VluchtelingenWerk in één oogopslag duidelijk wordt. Interieuradviseur Rietmeijer uit Amsterdam wilde graag iets bijzonders doen met de muur, en vroeg hiervoor advies aan Marcel Groen van Zuylen van HDV Signmakers, 3M Gecertificeerd Signmaker. Natuurlijk met de opmerking dat het binnen anderhalve week klaar moest zijn. “Het ging om een muur in de wachtkamer van VluchtelingenWerk, waar stoeltjes tegenaan gezet werden. We hebben toen overwogen een geprint doek te spannen. Maar het nadeel is dat dat kwetsbaar is. De kans dat het doek beschadigd kon worden, was vrij groot. Een plaat ervoor plaatsen, of stuccen was vrij prijzig en tijdrovend, vandaar dat we uiteindelijk terecht kwamen bij de muurfolie van 3M.” Het resultaat was een collage van sfeerfoto’s, met een uitstraling die past bij VluchtelingenWerk. “Dit hadden we nooit voor elkaar gekregen met een normale wandschildering of airbrush, en zeker niet in de tijd die we ervoor hadden”, zegt Marcel Groen van Zuylen achteraf.

Koen van Besouw van 3M geeft aan dat de muurfolie van 3M een product is voor specifieke toepassingen. “Het is een product dat een oplossing biedt, die er eerder niet was”, zegt hij. “Het is een innovatief product, die weer nieuwe markten kan openen.” De muurfolie kan door middel van een laminaat, extra worden beschermd. Dat gebeurde ook bij de muur bij VluchtelingenWerk. Een van de voordelen is dat je dan de folie kunt reinigen met water en een schoonmaakmiddel. Voor advies over het gebruik van het juiste schoonmaakmiddel kan een klant het beste met de signmaker die de folie heeft aangebracht contact opnemen. En mocht er een deel beschadigd raken, dan kun je stukje gewoon vervangen.”

Wat is muurfolie?
De muurfolie van 3M, oftewel 3M™ IJ8624 Muurfolie is specifiek bedoeld voor hele gestructureerde muren en wordt geprint op een solvent inkjet printer. Deze folie is uniek door de specifieke eigenschappen; de folie kan hierdoor op vrijwel alle gestructureerde ondergronden gebruikt worden. Denk hierbij aan latex, stucwerk, beton en de meeste bakstenen muren. Je moet de folie met een föhn verwarmen, zodat de lijm zacht wordt en de folie flexibel. Vervolgens rol je met een speciale foamroller de folie in de structuur van de wand. Doordat de lijmlaag dik is kan de lijm bij voldoende warmte goed vloeien en makkelijker de vorm van de ondergrond aannemen.

Nadat de folie is aangebracht, blijft de structuur van de muur zichtbaar. Door de glans van de folie wordt de illusie van een muurschildering gewekt. De folie is weer verwijderbaar (moet dan verwarmd worden), maar 3M geeft geen garantie op de conditie van de muur. “Dat is afhankelijk van de manier waarop bijvoorbeeld de stuclaag is aangebracht”, zegt Koen van Besouw. “Bij een slechte stuclaag, kan een gedeelte van de stuclaag aan de folie blijven hechten, waardoor opnieuw gestuct moet worden.” De folie is met name bedoeld voor indoor toepassingen. Neem voor outdoor toepassingen altijd contact op met 3M, zodat zij u kunnen adviseren.

Neem contact op met 3M NEDERLAND BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Sedus Stoll B.V.
Q-railing
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
OJMAR, S.A.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Baars & Bloemhoff
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
ROCKPANEL Group
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Derako International B.V.
Desso BV
Tektoniek
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan