herbestemming Synagoge

23 november 2011
De opgave betreft de herbestemming van een synagoge tot een woonhuis. De synagoge is gebouwd in de Bossche school, architect die er toendertijd voor tekende was Jos Bijnen. De status van de synagoge is gemeentelijk monument. Het complex heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een synagoge uit de Wederopbouwperiode. Ook heeft het werk sterke invloed ondergaan van de theorieën van Dom van der Laan.

De synagoge is voorzien van een nieuwe cv en een nieuwe geïsoleerde betonvloer in de gebedsruimte. Al het enkel glas is vervangen voor dubbel glas in de bestaande stalen stoeltjesprofielen. Bij het glas-in-lood is gekozen voor voorzetglas. Al het betonrot is verwijderd en de gevel is gereinigd. De bestaande daken zijn van boven geïsoleerd en voorzien van nieuw bitumen. De betonnen dakrand van het Fusée dak is deels ingepakt in zink. Alle hemelwaterafvoeren zijn vervangen voor zink met nieuwe vergaarbakken. Ook de horizontale dakrand van de ontvangstruimte is vervangen door zink. De plafonds in de ontvangstruimte zijn afgewerkt met blanke eiken latten.

Om het gebouw geschikt te maken tot woning volgden een 3-tal interventies:

1 Het afbakenen van ruimtes

In de grote ruimtes zijn lichte moderne dozen geplaatst met daarin de verschillende slaapkamers. In de gebedsruimte is een entresolvloer geplaatst. Hieronder ontstond ruimte voor een bibliotheek en erboven een bijzonder uitzicht naar buiten en over het interieur.

Door de positie van de verschillende “nieuwe dozen” ontstaat een meer dynamische ruimte met een menselijke maat. Centraal in de gebedsruimte is de keuken geplaatst, met een 4.5 meter in het werk gestort kookeiland. Door de positie van de dozen ontstond een centrale as door het gebouw die de verschillende ruimtes met elkaar verbindt. Deuren in deze as zijn in glas uitgevoerd.

2 Het maken van openingen

In de achtergevel zijn diverse openingen gemaakt om de buitenruimte te kunnen bereiken en om de slaapkamer van voldoende licht te voorzien. Tevens is in het platte dak een lichtstraat geplaatst om de gangzone van daglicht te voorzien.

3 Het creëren van samenhang

Qua materialisatie is gezocht naar een heldere scheiding tussen modern en oud, waarbij de oude materialen zo veel mogelijk intact werden gelaten, zoals de oude vol gemetselde grijze binnenwanden. Ook de oude Joodse decoraties zijn intact gelaten. De leistenen tegels die buiten op de binnenplaats lagen zijn hergebruik in de vloer van het interieur.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Tom Valks Architecten bna

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Tom Valks Architecten bna

Tom Valks Architecten bna
Tom Valks Architecten bna
Tom Valks Architecten bna
Tom Valks Architecten bna
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan